Sari la conținut

În ce constă recuperarea după accidentul vascular cerebral

Medicii spun că există situații în care creierul se poate recupera relativ ușor după un accidentul cerebral vascular (AVC). Mai exact, funcțiile motorii se recuperează după un interval scurt de timp, însă pentru ca acest lucru să se întâmple este esențial ca recuperarea bolnavului să înceapă cât mai repede.

Recuperarea fizică trebuie să înceapă la 24-48 de ore de la producerea AVC-ului. Dar, înainte de aceasta, bolnavul, aflat în spital, trebuie să fie echilibrat și mai ales stabil hemodinamic. La început, această recuperare se face în spital, acolo unde există personal calificat care să ajute și să îndrume pacientul. De exemplu, bolnavul va fi încurajat să se ridice la marginea patului, apoi să facă câțiva pași, evident fiind susținut.

De asemenea, trebuie subliniat faptul, că această recuperare motorie este diferită de la un pacient la altul. Diferă în funcție de extinderea, localizarea leziunii dar și vârsta pe care o are pacientul. Nu în ultimul rând, ea este în strânsă legătură și cu alte boli cronice pe care le are acesta. De exemplu, dacă pacientul are și un diabet zaharat care nu este corect gestionat, recuperarea va fi mult îngreunată. În al doilea rând, acestă recuperarea care începe în spital, trebuie să continue și acasă. Dacă în spital bolnavul învață de la kinetoterapeut ce exerciții să facă, acasă el va trebui să le facă la început ajutat de familie, apoi singur.

Extrem de importantă este medicația care se va lua acasă, precum și accesul bolnavului la un psiholog. Uneori, vorbirea trebuie reluată, în astfel de cazuri este necesar un logoped. În esență, recuperarea unui bolnav cu AVC fiind un proces îndelungat, pacientul este pasibil de depresii severe, de aceea consiliera psihologică fiind vitală pentru creșterea calității vieții acestuia.

Totodată, pacientul trebuie să ia parte activ în recuperarea sa. Cu alte cuvinte, motivația bolnavului trebuie susținută la cote ridicate. Iar aici, spun medicii, rolul familiei este covârșitor.

Sunt situații în care pacientul poate avea și unele complicații, greutăți în procesul de recuperare. De exemplu, poate să se lupte cu probleme de deglutiție și astfel are un risc crescut de înec, sau poate avea probleme legate de vorbire. Sau să sufere pierderi de control asupra vezicii urinare. Uneori, chiar îmbrăcatul poate să fie o reală problemă. Sunt și situații în care familia este nevoită să reamenajeze locuința pacientului astfel încât acestuia să-i fie ușor să se deascurce în propria casă, cu propriile puteri. Important este însă suportul moral pe care un astfel de pacient trebuie să-l primească. Acesta trebuie să înțeleagă că nu este singur în procesul de recuperare.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel