Sari la conținut

În ce constă tratamentul depresiei și care e rolul medicației

depresie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ce este o relatie toxica si sum poti sa iesi din ea

Din cuprinsul articolului

Depresia este o boală care astăzi a devenit la nivel global o reală epidemie. Din ce în ce mai mulți români au depresie însă majoritatea refuză să recunoască, să meargă la specialist și să facă tratament. Despre principalele metode de tratament existente astăzi în cazul depresiei, am vorbit cu psiholog Dorina Stamate de la Clinica de Fericire.

Cele mai frecvent utilizate tratamente pentru depresie sunt psihoterapia şi medicamentația antidepresiv sau o combinaţie a celor două. Care dintre acestea este modalitatea cea mai potrivită de tratament pentru o persoană depinde de natura şi gravitatea depresiei.

În depresiile ușoare sau moderate, psihoterapia este cel mai probabil tratamentul cel mai adecvat. Dar în cazurile severe de depresie medicația este recomandată în general, în plus faţă de psihoterapie. În tratamentul combinat medicamentele te pot scuti de simptomele fizice. Iar acest timp va da voie psihoterapiei să îți furnizeze mai multe multe modalităţi eficiente de tratament pentru problemele tale, ne-a spus psihologul.

Cum te ajută psihoterapia

Psihoterapia este utilizată pentru tratarea depresiei în mai multe moduri.

În primul rând este vorba despre terapia de susţinere care poate ajuta la alinarea durerii și a disperării produse de depresie. În al doilea rând terapia cognitiv comportamentală ajută în schimbarea ideilor pesimiste, așteptărilor nerealiste. Poate combate critica excesivă care creează depresie. Terapia cognitivă poate ajuta o persoană deprimata să recunoască și să facă diferența între problemele de viaţă critice şi cele minore. De asemenea, o poate ajuta să dezvolte obiective de viață pozitive precum şi o auto-evaluare pozitivă, ne-a mai explicat psihologul.

Totodată, conform acesteia, în al treilea rând, în tratamentul depresiei este de obicei necesar să se modifice zonele de viață ale persoanei care creează un stres semnificativ și care contribuie la depresie. Acest lucru poate necesita terapie comportamentală pentru a dezvolta o mai bună adaptare la stres. Dar și pentru creșterea abilității de rezolvare a problemelor.

Rolul medicamentelor antidepresive

Medicamentele antidepresive nu vindecă depresia ci doar pot contribui la o mai bună controlare a unor simptome.

De exemplu, spune Dorina Stamate, dacă o persoană e deprimată din cauza unor probleme de viaţă, așa cum sunt conflictele dintr-o relaţie, divorţ, pierderea unei persoane dragi. Sau e stresată din pricina presiunilor de la locul de muncă, are crize financiare, probleme medicale serioase luarea unei pastile nu va face ca problemele să dispară. Dar, atenție: simptomele vor fi mai ușor de suportat.

Medicamentele utilizate pentru tratarea depresiei acţionează pe căi chimice diferite. De aceea, terapia cu medicamente trebuie să fie monitorizată pentru a se asigura doza cea mai eficientă şi pentru a minimaliza efectele adverse. Și aici numai medicul poate recomanda ce pastile se iau, când se iau sau dacă pacientul va avea și restricții alimentare, a încheiat psihologul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel