Sari la conținut

În ce județ vor ajunge primele pensii mărite după recalculare

pensie
Sursă foto: Biz
recalcularea pensiei

În ce județ vor ajunge primele pensii mărite după recalculare. Ministrul Muncii, Bucura Oprescu, a anunțat că procesul de recalculare a pensiilor a ajuns la 99% în județul Suceava.

Adeverințele cu noile valori ale pensiilor vor fi trimise către pensionari începând din luna iunie. Până la 1 septembrie, toate pensiile vor fi recalculate conform noii legi a pensiilor.

Ministrul Muncii a făcut un anunț surprinzător, subliniind că județul Suceava a atins un nivel de digitalizare a pensiilor de 99%, un progres semnificativ comparativ cu alte județe. Acest lucru înseamnă că toate pensiile din Suceava au fost încărcate în sistemul digital, permițând astfel începerea procesului automatizat de recalculare a pensiilor, potrivit Newsweek. 

În prezent, toate datele despre pensii ar trebui să fie încărcate în sistem. Cu toate acestea, din informațiile primite de la anumite Case de Pensii, acest lucru nu a fost realizat complet. Nu toate județele sunt pregătite pentru a începe efectiv procesul de recalculare, ceea ce face ca județul Suceava să pară mai avansat în acest sens.

În perioada iunie – august, toate pensiile urmează să fie recalculate, iar pensionarii vor primi adeverințele cu noile valori ale pensiilor în acest interval de timp.

Mai jos este prezentat modelul documentului pe care pensionarii îl vor primi, prin care Casele de Pensii îi vor informa despre noua pensie valabilă începând cu 1 septembrie.

IMPORTANT! Aceste adeverințe cu noile pensii nu vor fi distribuite în ordine alfabetică.

„M-am bucurat să văd la Casa de Pensii că procesul de evaluare și digitizare a dosarelor de pensii este aproape finalizat, astfel încât recalcularea pensiilor se va putea face rapid, datele fiind deja în sistem. Procentul de digitizare la Suceava este printre cele mai mari din țară, de 99,2%, ceea ce înseamnă că angajații de aici și-au făcut bine treaba.

De asemenea, fluxul de primire a cetățenilor este gestionat electronic pentru a nu avea cozi, lucru pe care mi-l doresc să se întâmple în toate Casele Județene de Pensii”, a spus ministrul care s-a pozat lângă un maldăr de dosare care, probabil, vor dispărea.

Suntem în plin proces de recalculare a pensiilor, care trebuie să se finalizeze în curând. În următoarele luni, pensionarii vor primi noile decizii privind pensiile recalculate. Aceste decizii vor ajunge la pensionari în funcție de rapiditatea cu care Casele de Pensii reușesc să finalizeze recalcularea. Astfel, pensionarii din Suceava sunt avantajați, datorită progresului rapid în acest județ.

Prima pensie mărită va fi primită de pensionari prin poștă pe 2 septembrie. Pensionarii care primesc pensiile pe card vor vedea creșterile în conturile lor pe 12 septembrie.

Formula de recalculare este următoarea: VPR x Numărul total de puncte. VPR (Valoarea Punctului de Referință) este 81 de lei.

Numărul total de puncte este compus din:

  • Punctele de contributivitate: anii în care ai contribuit la sistemul de pensii.
  • Punctele de stabilitate:
    • 0,50 puncte/an pentru anii din intervalul 26-30 de ani de muncă.
    • 0,75 puncte/an pentru anii din intervalul 31-35 de ani de muncă.
    • 1 punct/an pentru fiecare an muncit după 35 de ani.
  • Punctele de necontributivitate: anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte pentru fiecare an).
Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel