Sari la conținut

În ce zi din iulie se trimit adeverințele cu pensia recalculată?

pensie
Sursă foto: PhOnline
recalcularea pensiilor

Recalcularea pensiilor este așteptată cu emoții de cei 5 000 000 de români care din toamnă speră să încaseze mai mulți bani de la stat.

Toate pensiile din România au fost recalculate în ultimele luni. Prin noua lege a pensiilor s-au stabilit unele inechități cu scopul de a îmbunătăți nivelul de trai al românilor.

Există însă și unele schimbări drastice, impuse de Uniunea Europeană, precum vârsta de pensionare ori condițiile grele de muncă, ce vor fi eliminate până în 2035.

Un prim pas în creșterea pensiilor a fost deja realizat de la 1 ianuarie 2024, urmând ca de la 1 septembrie să crească considerabil veniturile a peste 3.000.000 de români.

Această lună vine cu primele vești promițătoare pentru pensionari. În teorie, din 11 iulie vor fi trimise primele adeverințe cu pensiile recalculate.

ATENȚIE! Nu este prevăzută nicio regulă privind ordinea în care trebuie trimise declarațiile.

În ce dată din luna iulie se vor trimite adeverințele cu pensiile recalculate? Care pensionari vor primi prima adeverință?

La baza calculului s-au aflat trei elemente deosebit de importante: numărul de ani lucrați, salariul minim și indicele de corecție.

Așadar, angajații Caselor de Pensii din întreaga țară au luat fișă cu fișă ca să vadă unde ar putea crește veniturile pensionarilor.

Reprezentanți ai Guvernului, ai Casei Naționale de Pensii și ai Ministerului Muncii și Solidarității Sociale au căzut de acord ca la 1 septembrie pensionarii să beneficieze de o adeverință cu calculul final al pensiilor lor.

La început, cei 5 000 000 de pensionari trebuiau să primească actul oficial în luna mai, însă volumul imens de date a amânat graficul și, până în momentul de față, nu dispunem de o dată certă.

Potrivit surselor contactate de Newsweek, poștașii ar trebui să înceapă să livreze plicurile cu recalcularea pensiilor din 10 iulie.

Se preconizează că procesul va dura mult timp, întrucât fiecare persoană va trebui să primească plicul semnat de la Casa de Pensii până la 1 septembrie.

Criteriile după care vor fi trimise certificatele sunt, de asemenea, necunoscute. Pensiile nu vor fi trimise în ordine alfabetică, scrie NewsWeek.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel