Sari la conținut

În iunie vom avea o nouă mini-vacanță. Zile libere oficiale de care vor beneficia suplimentar unii bugetari

În iunie vom avea o nouă mini-vacanță. În anul 2025 sunt prevăzute 17 zile libere, recunoscute ca sărbători legale prin lege. Dintre acestea, 4 zile cad în weekend, iar 13 în timpul săptămânii. Guvernul a decis să ofere o zi liberă suplimentară pentru a forma o legătură cu weekendul.

În iunie vom avea o nouă mini-vacanță. Din trei zile libere oficiale, două pică în weekend

După mini-vacanța de 1 Mai, urmează alte zile libere legale, oferind o nouă oportunitate de relaxare. În total, românii vor avea parte de trei zile libere plătite în luna iunie, iar pentru angajații din învățământ, numărul acestora crește la patru.

Ministerul Muncii a publicat un proiect de Hotărâre de Guvern care stabilește zilele lucrătoare pentru care se vor acorda zile libere, în afară de cele de sărbătoare legală, pentru anul 2025. Pe lângă zilele de concediu legale și zilele libere stabilite de stat, Codul Muncii garantează angajaților dreptul la zile libere plătite pentru diverse ocazii importante, fără a influența durata concediului de odihnă.

Aceste zile sunt reglementate de legislație sau de contractele colective de muncă și sunt destinate evenimentelor familiale semnificative, schimbărilor profesionale sau altor situații speciale.

În iunie acești bugetarii vor avea încă trei zile libere

Prima zi recunoscută oficial cade într-o duminică.Vorbim de prima zi a lunii iunie, 1 iunie, este o zi liberă legală, dedicată sărbătoririi Zilei Copilului.

În scurt timp, urmează Rusaliile, o altă sărbătoare importantă în calendarul ortodox. Astfel, duminică, 8 iunie, și luni, 9 iunie, românii se vor bucura de două zile libere legale, marcând prima și a doua zi de Rusalii.

Mini-vacanță pentru profesori Sursă foto: Realitatea TV

Pentru cadrele didactice și elevi, pe lângă zilele de sărbătoare națională, se adaugă și Ziua Învățătorului, sărbătorită anual pe 5 iunie, când școlile rămân închise.

  • 1 iunie: Ziua copilului, duminică,
  • 5 iunie: Ziua Învățătorului, zi liberă pentru elevi și profesori,
  • 8 iunie: Rusaliile, duminică,
  • 9 iunie: A doua zi de Rusalii, luni.

Zile libere, în funcție de angajatori

De asemenea, numeroși angajatori oferă beneficii adiționale, precum o zi liberă cu ocazia zilei de naștere sau de 8 martie (Ziua Femeii). De asemenea, angajații au posibilitatea de a solicita învoiri sau concedii fără plată pentru a rezolva urgențe personale, cu aprobarea angajatorului. Este important de menționat că aceste concedii influențează stagiul de cotizare și vechimea în muncă.

Îngrijirea sănătății: Concediile medicale sunt destinate acoperirii perioadelor de incapacitate temporară de muncă, cauzate de boli sau accidente.

Îngrijirea copiilor sau a rudelor bolnave: Angajații au dreptul la concedii plătite pentru a îngriji copii bolnavi sau rude aflate în situații medicale dificile.

Concediul de îngrijitor: Recent reglementat, acest concediu se acordă pentru îngrijirea unei rude sau a unei persoane care locuiește în aceeași gospodărie și suferă de o afecțiune medicală gravă. Durata acestuia poate fi de până la 5 zile și este plătit. Refuzul acordării concediului poate atrage sancțiuni pentru angajator.

 

Popescu Daniela

Popescu Daniela, jurnalist cu peste 10 ani de activitate, a scris articole din domeniul social, cultural, medical, economic. A colaborat cu mai multe publicatii printre care enumeram Evenimentul zilei, Animal Zoo, Capital, Evz Monden.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel