Sari la conținut

„În pandemie am contat, acum nu”. Angajații DSP, protest la Ministerul Sănătății

protest angajati DSP
Sursă foto: Romania24
Protest al angajaților DSP din țară. Solicită creșteri de salarii, pe modelul majorărilor pentru CNAS

Zeci de angajați ai Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP) au protestat, miercuri după-amiază, în faţa instituţiei Ministerului Sănătății, reclamând inechităţile salariale şi ”discriminarea” la care sunt supuşi în raport cu cei ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Angajații Direcțiilor de Sănătate Publică solicită la rândul lor, salarii mai mari, după ce au văzut că funcționarii din Casele de Asigurări de Sănătate au obținut majorări în urma protestelor.

Au fost organizate proteste spontane la Direcțiile de Sănătate Publică din Giurgiu, Ialomița, Argeș, Vâlcea și Sibiu.

La Sibiu, de exemplu, cei 95 de angajați ai instituției au întrerupt lucrul între ora 9.00 și 11.00. Au ieșit în curtea instituției cu pancarte și au cerut majorarea salariilor, la fel cum s-a întâmplat și în cazul angajaților de la Casele Județene de Asigurări de Sănătate. Veniturile lor nu s-au modificat din 2018, susțin cei nemulțumiți.

Simona Berariu, purtător de cuvânt DSP Sibiu: „Alte instituții cu profil similar au beneficiat de aceste măriri și noi nu. Protestul se va desfășura zilnic, timp de 2 ore, între 9-11:00 cu posibilitatea sistării activitații”.

Angajată: „Pe durata pandemiei totul a căzut în spatele nostru, atunci am contat, acum nu mai contăm pentru dânșii”.

Angajații DSP: mereu sacrificați și niciodată respectați

Sindicaliștii spun că ieri Camera Deputaților a votat un proiect de lege care modifică și completează legea privind reforma în domeniul sănătății, iar prin această lege au fost mărite salariile angajaților din CNAS.

În schimb, angajații de la DSP-urile din țară au fost uitați de această lege. Sindicaliștii mai spun că dacă nu le vor fi ascultate doleanțele și dacă salariile nu vor crește atunci se poate ajunge la o grevă generală.

Elena Hogioiu, biolog Laboratorul de Diagnostic Microbiologic, pentru Știrile Pro TV: „Mi s-ar părea normal ca în momentul în care se fac anumite modificări salariale pentru instituțiile echivalente nouă, să putem beneficia și noi de aceste drepturi, pentru că nu trăiesc numai unii în țara asta și trăiesc cu toții”.

Asistent Maria Ionescu, asistent inspector: „Am salariu de 4.000 de lei. Lucrez de 30 de ani. Sloganul meu este: mereu sacrificați și niciodată respectați”.

Cristina Barbu, medic DSP: „Sunt medic primar și încasez lunar un salariu de 4.900 de lei. Un infirmier din spital câștigă același salariu ca și noi, medici primari din DSP-uri”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel