Sari la conținut

Înălțimea, factor de risc pentru sănătate! La ce boli sunt predispuși oamenii?

infarct

Înălțimea, conform cercetătorilor, poate avea un impact semnificativ asupra stării de sănătate.Persoanele scunde , dar și cele înalte, sunt expuse la diferite boli.

Înălțimea, factor de risc pentru sănătate! La ce boli sunt predispuși?

O echipă de cercetători a comparat înălțimea cu prezența a peste o mie de trăsături, la peste 280.000 de adulți din SUA, confirmând suspiciunile că înălțimea este asociată cu o serie de boli comune, potrivit ScienceAlert.

„Folosind metode genetice aplicate Programului VA Million Veteran, am găsit dovezi că înălțimea adultului poate avea un impact în ceea ce privește peste 100 de trăsături clinice, inclusiv mai multe afecțiuni precum neuropatie periferică, ulcere ale membrelor inferioare și insuficiență venoasă cronică,” a declarat autorul principal al studiului, Sridharan Raghavan de la Rocky Mountain Regional VA Medical Center din SUA.

Citeste si:

Înălțimea, factor de risc nemodificabil

„Prin urmare, putem concluziona că înălțimea poate fi un factor de risc nerecunoscut și nemodificabil pentru mai multe afecțiuni comune”, a adăugat medicul.

Experții știau de ceva timp că oamenii înalți sunt expuși unui risc mai mare de a dezvolta diferite tipuri de cancer, ca să nu mai vorbim de afecțiuni precum ruptura de aortă și embolii pulmonare.

Persoanele înalte, probleme cardiovasculare

Folosind o metodă de corelare a genelor cu funcții cunoscute cu prezența bolii, echipa a încercat să potrivească mii de variații genetice despre care se știe că influențează înălțimea unei persoane cu mai mult de o mie de caracteristici asociate bolii. Rezultatele susțin studiile anterioare care au concluzionat că persoanele mai înalte au probleme cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială, hiperlipidemia și bolile coronariene.

Oamenii mai scunzi, șanse crescute de a suferi de boli coronariene

La rândul lor, oamenii mai scunzi au șanse crescute de a suferi de boli coronariene, accident vascular cerebral, boli hepatice și tulburări de sănătate mintală.

Ceea ce nu a fost clar este dacă aceste provocări de sănătate sunt legate în special de biologia înălțimii sau de rezultatul condițiilor de mediu, cum ar fi alimentația proastă sau efectele socioculturale dăunătoare.

Infecții ale pielii și oaselor și neuropatie periferică

Ei au adăugat acum și alte câteva afecțiuni pe lista riscurilor, inclusiv infecții ale pielii și oaselor și un tip de afectare a nervilor la nivelul extremităților numită neuropatie periferică.

Un studiu mai vechi realizat în Olanda arăta că femeile înalte au o sensibilitate ridicată la insulină și un conținut mai redus de grăsimi la nivelul ficatului, ceea ce explică riscul diminuat de diabet. De asmenea, un alt studiu a indicat că bărbații mai înalți au un risc cu 50% mai ridicat de cancer de prostată într-o formă avansată. Potrivit cercetătorilor din Olanda, persoanele înalte au mai multe celule în corp, iar factorul de creștere de tip insulinic (IGF-1) este activat mai devreme în organismul lor, ceea ce face să fie mult mai expuse la cancer.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.