marți, iunie 15, 2021

Doi fitonutrienţi care se găsesc în special în ţelină şi anghinare ar putea să joace un rol important în lupta împotriva cancerului.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Illinois au descoperit că flavonoidele

apigenină şi luteolină combat cancerul pancreatic.

Deşi acestee flavonoide sunt eficiente în distrugerea celulelor cancerigene în mod individual, cercetătorii au mai observat că dacă sunt folosite în combinaţie cu chimioterapia, rezultatele sunt şi mai bune.

,,Am avut cele mai bune rezultate atunci când am tratat celulele canceroase cu apigenină pentru 24 de ore şi după care am aplicat chimioterpia pentru 36 de ore”, a explicat prof. Elvira de Mejia.

Potrivit cercetăttorilor, eficienţa flavonoidelor în combaterea cancerului se datorează proprietăţlor antioxidante pe care le au

acestea. Însă, atenţionează persoanele cu cancer pancreatic că nu se pot obţine suficiente flavonoide doar consumând multă ţelină şi anghinare. Descoperirile sunt importante în vederea creării unor noi medicamente împotriva cancerului.

Studiul a fost publicat în jurnalul Molecular Nutrition and Food Research.

Proprietăţile anticancerigene ale apigeninei au fost demonstrate şi în alte cercetări. Un studiu publicat anul trecut în jurnalul Hormones and Cancer a scos la iveală că această substanţă încetineşte progresia cancerului mamar.

Ceaiul de muşeţel, pătrunjelul şi ţelina sunt cele mai abundente surse de apigenină, dar ea

se mai găseşte în multe alte fructe şi legume din dieta mediteraneană.

Ultimele stiri

Parteneri