Sari la conținut

Încă o tulpină a coronavirusului nou apărută provoacă îngrijorare. Infecționist: „Pandemia este departe de a lua sfârșit”

O nouă tulpină a coronavirusului cu multiple mutații, apărută în Africa de Sud, provoacă îngrijorare în rândul oamenilor de știință.

Încă nu se știe dacă este mai contagioasă sau capabilă să anuleze imunitatea oferită de vaccin sau de infecțiile anterioare, transmite Reuters.

Noua variantă, denumită C.1.2, detectată pentru prima dată în luna mai, s-a răspândit acum în mai multe zone din Africa de Sud, dar și în Europa, Asia și Oceania, potrivit cercetătorilor.

„Pandemia este departe de a lua sfârșit”

Noua variantă are multiple mutații asociate până acum cu transmisibilitate crescută și reducerea anticorpilor, însă acestea apar într-o altă combinație, așa că, momentan, cercetătorii nu sunt siguri de comportamentul virusului.

În Africa de Sud a fost descoperită pentru prima dată și varianta Beta a coronavirusului, despre care se crede că se transmite mult mai repede și asupra căreia vaccinul nu are un efect maxim.

Richard Lessells, specialist în boli infecțioase și unul dintre cercetătorii care analizează varianta C.1.2, spune că „pandemia este departe de a lua sfârșit, iar acest virus explorează noi căi de a ne infecta pe cât mai mulți”.

Acesta spune că populația nu ar trebui să se alarmeze în acest stadiu și că noi mutații vor continua să apară.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.