joi, mai 6, 2021

Încă un vaccin produce cheaguri de sânge. Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat marți că a găsit „o posibilă legătură” între vaccinarea cu serul Johnson & Johnson și apariția unor cheaguri

de sânge, scrie Associated Press.

Experții agenției de reglementare a UE au spus că aceste cheaguri de sânge trebuie considerate „efecte adverse foarte rare ale vaccinului” și incluse în prospectul produsului.

EMA a subliniat că beneficiile vaccinării continuă să depășească riscurile. Decizia continuării imunizării cu acest ser va fi luată însă de autoritățile naționale. Experții au spus că folosirea vaccinului în cadrul campaniilor naționale de imunizare va lua în calcul situația pandemiei și disponibilitatea vaccinurilor din fiecare stat membru în parte.

Oficialii EMA au subliniat

că au luat în calcul toate dovezile disponibile în prezent din SUA, inclusiv opt cazuri de tromboză asociate cu scăderea numărului de trombocite. Unul dintre aceste cazuri a fost fatal. Dar numărul acestor incidente este extrem de rar, în raport cu cele peste șapte milioane de doze de vaccin administrate până acum în SUA.

Toate cazurile, au spus experții EMA, au apărut la oameni cu vârste sub 60 de ani, în majoritate femei. Cheagurile de sânge au apărut în locuri neobișnuite – în creier, abdomen și în artere și au fost asociate cu o scădere a nivelului trombocitelor.
Administrarea vaccinului

Janssen dezvoltat de Johnson & Johnson a fost suspendată în SUA, săptămâna trecută, după semnalarea acestor cazuri de tromboză. Ulterior, Johnson & Johnson a sistat și livrările de vaccin către statele membre UE.

Dozele care apucaseră să ajungă, inclusiv cele din România, nu au fost folosite deocamdată. La București, oficialii au anunțat că așteaptă decizia EMA, înainte de a începe administrarea dozelor.

Ultimele stiri

Parteneri