Sari la conținut

Încălzirea globală, responsabilă pentru valul de căldură extremă. Cum ne amenință schimbările climatice?

Hidratare pe canicula
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
canicula

Valul de căldură extremă este cauzat, potrivit specialiștilor, de schimbările climatice. Acestea se produc mult mai repede decât estimau experții. Acesta este motivul pentru care, în acest moment, multe țări se confruntă cu temperaturi extreme sau inundații și ploi abundente.

Temperaturile ridicate ne pot afecta sănătatea și, în anumite cazuri, acestea pot provoca decesul. Persoanele vulnerabile sunt sfătuite să evite pe cât de mult posibil valul de căldură și să ia măsurile necesare pentru a se proteja.

Valul de căldură, cauzat de schimbările climatice

În Marea Britanie, specialiștii afirmă că efectele încălzirii globale se resimt deja. Un raport științific, publicat ieri, arată că schimbările climatice sunt responsabile pentru valurile de căldură extremă, dar și pentru inundațiile devastatoare din ultimul timp, comunică Rador.

Vremea este deja mai caldă şi mai umedă decât acum 30 de ani. Raportul arată că 2020 a fost al treilea cel mai călduros an din istorie.

Primăvara a fost cea mai însorită de când se fac măsurători și în același timp anul trecut a fost și unul dintre cei mai ploioşi.

Aceste schimbări climatice au un impact direct asupra vieții de zi cu zi, când temperaturile pot ajunge la 40 de grade Celsius, temperaturi la care în Marea Britanie, de regulă, trenurile nu mai funcționează normal. Aceste valuri de căldură sunt adesea urmate de ploi torențiale, care aduc cu ele distrugeri majore.

Doar în ultima săptămână două spitale din capitala țării, Londra, au trebuit închise temporar din cauza inundațiilor.

Liz Bentley este director al Royal Meteorological Society și unul dintre autorii raportului.

„Raportul scoate în evidenţă ceea ce se întâmplă deja în Marea Britanie și dă tonul pentru viitor. Ştim că din cauza încălzirii globale este foarte probabil să vedem valuri de căldură extremă. Vom avea și mai multe inundații”, afirmă Liz Bentley.

Schimbările climatice vor fi discutate de șefii de stat sau de guvern în această toamnă la Glasgow, în Scoția, în cadrul Conferinței Națiunilor Unite privind schimbările climatice.

Schimbările climatice ne pun viața în pericol

Încălzirea globală este asociată cu apariția unor dezastre naturale, la nivel mondial. Pe lângă toate aceste efecte negative, sănătatea și viața nostră sunt, de asemenea, în pericol.

„Oamenii cu afecțiuni se pot simți amețiți. Poate fi explicat prin scăderea tensiunii arteriale, dar poate fi explicabil și prin elementul cel mai grav al urgențelor de căldură, și anume edemul cerebral.

El se poate instala când nu există ventilație, temperaturile sunt foarte crescute, și evident cei mai expuși sunt vârstnicii și copiii foarte mici. Ei pot face edem cerebral mai ușor, și în același timp și persoanele cu anumite tulburări psihice, sau cu consum de substanțe toxice.

Toxic este etanolul, anumite droguri… Toate aceste persoane pot suferi de hipertermie până la creșteri de temperatură foarte mari – până la peste 40 de grade, iar manifestarea este edemul cerebral, cu stare de convulsie, comă, mergând până la stop cardio-respirator.

Dar primele manifestări sunt amețelile”, explică Diana Cimpoeșu, coordonator UPU SMURD Iași, la Digi24.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel