Sari la conținut

Încălzirea globală, un pericol pentru piele! Dermatologii recomandă fotoprotecție din aprilie

Trăim vremuri excesiv de călduroase. Dovadă și temperaturile atipice pentru începutul primăverii. În aceste condiții, pielea are de suferit, iar medicii dermatologi ne explică de ce.

“La ieșirea din sezonul rece, pielea este palidă și mai vulnerabilă la lumina. Cei alergici pot dezvolta în acest sezon urticarie solară care apoi diminuează pe măsură ce expunerea se repetă. Sunt unele afecțiuni ale pielii care se amplifică la lumină. Reacția de bronzare este de fapt o apărare a pielii agresată de UV”, afirmă dermatologul Mihaela Leventer.

Despre protecția solară se vorbește de ani de zile. Însă puțini sunt cei care o aplică riguros primăvara. Motivele?

“Românii nu au o obișnuință a fotoprotecției nici mecanice, nici cu ajutorul cosmeticelor. De obicei, își pun problema unei fotoprotecții doar atunci când pleacă în concediu la mare sau dacă au avut în antecedente momente neplăcute legate de expunerea la radiația luminoasă. Începând din aprilie pielea trebuie să fie îngrijită și cu produse de fotoprotecție. În general, românii obișnuiți cu 4 sezoane nu consideră soarele de primăvara periculos”, este de părere coordonatoarea Dr Leventer Centre.

Însă această convingere nu este lipsită de riscuri. Mărturie stă și numărul tot mai mare de pacienți care ajung la medic cu probleme de piele cauzate de soarele din ce în ce mai agresiv.

“Apar pete cafenii numite pistrui dacă sunt de dimensiuni mici, sau lentigine dacă au un diametrul peste 10 mm. Unele persoane fac chiar pete compacte maronii. Vasele de sânge se dilata și pe față, vorbim de cuperoză. Ridarea accentuată este iar foarte vizibilă pe tenul celor care au stat mult la soare în timpul vieții. În plus, pot apărea leziuni precanceroase numite keratoze actinice sau solare sub forma unor pete roz aspre și chiar cancere de piele din aceste leziuni sau direct pe zone fotoexpuse”, avertizează medicul Mihaela Leventer.

În aceste conditii, dermatologii recomandă o evaluare a pielii înaintea sezonului estival pentru a depista eventuale leziuni sau alunițe care trebuie îndepărtate sau doar protejate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel