miercuri, septembrie 28, 2022

În această dimineață, în jurul orei 5, la Institutul Matei Balș din București a izbucnit un incediu de proporții în pavilionul V, unde erau internați 102 pacienți bolnavi de coronavirus. Focul a  a fost stins imediat de către pompieri, însă până la ora actuală 3 persoane au decedat carbonizat, iar la patra persoană, deși s-a încercat resucitarea, s-a stins din viață.

Conform declarațiilor oficiale oferite de Arafat în urmă cu câteva minute, încă nu se cunosc sursele incendiului și se așteaptă o aniliză a autorităților specializate.

Te-ar mai interesa: Medicii atrag atenția: mustul te poate ucide. Iată...

UPDATE Ora 7.20, conform g4media.ro: Toți pacienții evacuați au fost transferați fie în alte pavilioane de la Matei Balș, fie la alte spitale din București, a precizat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

„Nu mai avem pacienți cu arsuri”, a subliniat Raed Arafat.

Aproape toți pacienții, în proporție de 98%, din clădirea în care a avut loc incendiul erau conectați la oxigen. Toți aveau o stare medie spre severă din cauza COVID, a precizat Streinu Cercel.

UPDATE Ora 7.18: Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, în fața spitalului, că la 5.05 a fost înregistrat primul apel la 112. La 5.13 au sosit primele echipe, iar la 5.14 a fost declanșat Planul roșu de intervenție. Au fost informați premierul, miniștrii Sănătății și Internelor.

Te-ar mai interesa: Cum îndepărtezi petele de apă dură de pe geamuri. ...

UPDATE Ora 7.14: O parte dintre pacienții evacuați au fost transferați la spitalele Floreasca, Sfântul Ioan și Universitar.

UPDATE Ora 7.06: A decedat a patra persoană, pentru care au fost aplicate manevrele de resuscitare însă fără succes.

La această oră, a fost dezactivat Planul roșu de intervenție.

UPDATE Ora 7.05: La Spitalul „Victor Babeș” din București, care tratează COVID, sunt disponibile peste 200 de locuri, a precizat managerul Emilian Imbri, la Digi24.

Te-ar mai interesa: Bebelușii pot avea gust și miros în uter. Studiu: ...

Imbri a precizat că a fost sunat de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, căruia i-a spus câte locuri sunt disponibile la „Victor Babeș” și cu ce dotări.

UPDATE Ora 7.00: Pacienții evacuați nu au arsuri, potrivit secretarului de stat Raed Arafat.

„Din păcate trei persoane sunt decedate şi a patra sub resuscitare. Trei persoane au fost găsite în salon (n.r. – decedate). (…) După ce s-a degajat fumul au fost găsite trei peroane în salonul în care era incendiul. Restul sunt transportaţi la mai multe spitale. Sunt cu COVID. Nu au alte probleme”, a declarat secretarul de stat în MAI Raed Arafat pentru Agerpres.

Te-ar mai interesa: De ce sunt mai sănătoase ouăle de prepeliță decât ...

Întrebat dacă dintre cei transportaţi la alte spitale sunt persoane care se află în stare gravă, Arafat a răspuns: „Nu, pe probleme de arsuri nu”.

UPDATE Ora 6.53: Primii patru pacienți evacuați în urma incendiului de la „Matei Balș” au ajuns cu ambulanțele la Spitalul „Victor Babeș” din Capitală.

Ministerul Sănătății a anunțat că prioritatea este ca toți pacienții evacuați să ajungă cât mai repede la alte spitale, oriunde să găsesc locuri. O parte vor fi mutați în alte corpuri ale Institutului „Matei Balș”. Unii dintre pacienți sunt supravegheați în ambulanțele sosite la fața locului.

Te-ar mai interesa: Acest tip de cancer are simptome evidente de la în...

UPDATE Ora 6.50: A fost deschisă o anchetă penală în legătură cu incendiul, care va fi coordonată de Parchetul București.

UPDATE Ora 6.47: Șeful DSU, secretarul de stat Raed Arafat, a ajuns la Institutul „Matei Balș”.

Pentru intervenție, pompierii au aplicat planul pentru COVID, astfel că a fost organizat un flux de ieșire și intrare în clădire, iar echipele de intervenție au fost echipate cu combinezoane speciale de la SMURD.

Stingerea efectivă a focului nu a fost dificilă, însă fumul foarte dens a ridicat probleme, potrivit ISU.

Încăperea din care a izbucnit incendiul este distrusă în mare proporție, potrivit aceleiași surse.

UPDATE Ora 6.38: Cei trei pacienți găsiți carbonizați erau internați la parterul pavilionului unde s-a produs incendiul, potrivit ISU.

La această oră, toți pacienții din clădire au fost evacuați.

UPDATE Ora 6.36: Spitalele din București care tratează COVID-19 se mobilizează pentru a primi pacienții evacuați de la Institutul „Matei Balș”. Medicii și asistenții au fost chemați de acasă.

La Institutul „Marius Nasta” pot fi preluați până la 36 de pacienți, potrivit managerului Beatrice Mahler.

Deocamdată nu se cunoaște numărul pacienților care au nevoie și de îngrijiri pentru arsuri.

UPDATE Ora 6.29: Trei persoane au fost găsite carbonizate, iar o persoană este în procedura de resuscitare, anunță ISU și Ministerul Sănătății.

UPDATE Ora 6.27: Cel puțin o persoană a decedat, iar o persoană este în procedura de resuscitare, a anunțat Ministerul Sănătății.

UPDATE Ora 6.22: Cel puțin 3 victime sunt în urma incendiului, potrivit informațiilor de la fața locului.

Ministerul Sănătății a confirmat că au fost găsite primele victime.

UPDATE Ora 6.19: Pacienții răniți sunt preluați de ambulanțele SMURD și vor fi transportați la alte spitale.

UPDATE Ora 6.15: În acest moment se procedează la evacuarea tuturor pacienților din pavilionul 5. Incendiul s-a manifestat la parter, pe două laturi ale clădirii și cu degajări mari de fum, potrivit ISU.

Toți pacienții sunt bolnavi de COVID-19, cu diferite grade.

La fata locului actioneaza toate resursele disponibile pentru salvarea persoanelor: ambulante, autospeciale pentru victime multiple, spital mobil, descarcerare.

Operațiunea este coordonată de inspectorul șef al ISU București Ilfov.

UPDATE Ora 6.10: ISU București Ilfov anunță că focul a fost stins.

„La nivelul ISU București Ilfov a fost declansat Planul Rosu. Incendiul s-a manifestat la parterul unui corp de clădire cu regim de inaltime P+3, pe doua laturi. Au fost constituite echipe de cautare si salvare a persoanelor si se realizeaza evacuarea lor. Potrivit informațiilor furnizate, în clădire se aflau aproximativ 100 de persoane”, a precizat ISU București Ilfov.

Știrea inițială: „Din informațiile de la fața locului, pacienții au fost evacuați, nimeni nu este rănit și incendiul este sub control. Ministrul Sănătății este în drum spre spital”, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Bogdan Oprea.

Incendiul a izbucnit la parterul unei clădiri, unde se aflau pacienți, însă nu erau saloane de Terapie Intensivă. Toți pacienții de la parter și primul etaj au fost evacuați.

Deocamdată nu se cunoaște cauza incendiului.

La Institutul „Matei Balș” sunt tratați pacienți cu COVID-19.

Stire preluată de pe g4media.ro

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private