Sari la conținut

Începe școala! Ce punem în pachețelul de prânz al copiilor?

Diminetile inainte de a pleca la scoala sunt o adevarata provocare atat pentru parinti, cat si pentru copii. Trezitul pare a fi cea mai grea porunca pentru mamici, insa cum ramane cu spalatul, imbracatul si realizarea pachetelului pentru masa de pranz a copilului?Agitatia se instaleazain jurul casei inca de la primele ore ale diminetii, asta daca nu cumva cunosti trucuri care sa te ajute sa rezolvi mai usor situatia.

Problema trezitului va fi iremediabila, mai ales in cazul celor mici, dar iti poti usura munca de dimineata prin pregatirea hainelor si a pachetelului pentru pranz, seara, inainte de culcare, fara a recurge la alimente mai putin sanatoase. Adina Radu Cosma, manager Lumea Copilariei, ne ofera cateva sfaturi importante despre cum sa realizam cel mai bun pachetel pentru pranzul copiilor.

Cum sa realizezi un pachetel rapid si sanatos

Supermarketurile sunt pline de sandvisuri gata facute cu paine, unt de arahide si alte ingrediente, insa, daca vrei ca cel mic sa manance ceva sanatos, asigura-te de calitatea ingredientelor aflate in pachetel si asta prin a realiza chiar tu aceste sandvisuri. Pentru a-ti usura munca, poti face sandvisurile de seara, iar dimineata doar sa le reglezi temperatura si sa le pui in pachetelul copilului.

„Cunoastem foarte bine problema copiilor in legatura cu consumul de fructe, de aceea, pentru a-i face sa manance cel putin o portie pe zi, putem sa le pregatim de seara un bol colorat cu o salata de fructe pe care sa o poata lua dimineata la scoala pentru a completa masa de pranz”, afirma Adina Radu Cosma.

Nu de putine ori observam ca cei mici „fura” din legumele pe care le tocam pentru a pregati supe sanatoase, iar acest lucru nu face altceva decat sa ne bucure. De aceea, poti folosi aceasta idee pentru ca cel mic sa continue sa manance legume proaspete si in alte circumstante. Realizeaza modele din legume precum morcov, ardei si ce ii mai este pe plac copilului si pune-le de seara intr-un recipient colorat pe care sa il poata lua dimineata la scoala.

„Iaurturile pot fi un element foarte hranitor pentru masa copilului, dar cele mai multe contin zaharuri adaugate si indulcitori artificiali pentru a oferi mai multa savoare si a fi pe placul copiilor. Poti crea acasa iaurtul perfect sanatos, folosind iaurt simplu combinat cu sirop de artar, unt de arahide si cateva cereale. Se poate pregati de seara, iar dimineasa va fi numai bun pentru a fi inclus in pachetelul de pranz al celui mic”, spune Adina Radu Cosma.

Vrei ca cel mic sa manance mai mult? Pune-i un pachet mai mic

Pachetelele prea mari pot fi coplesitoare, mai ales pentru copii, deoarece cantitatile mari de alimente pot parea neinteresante si, prin urmare, vor fi ignorate in totalitate sau vor fi alese doar acele alimente care le sunt pe plac, restul fiind aruncat sau uitat in rucsac.

„Portiile mai mici inseamnasa nu se axeze pe un singur aliment. Putem pune cantitati mai mici, pentru a-i incuraja sa manance mai diversificat. De exemplu, ii putem stimula pe cei mici prin alimentele preferate de ei, dar in portii mici, ca dupa consumarea lor sa fie nevoiti sa manance si alte alimente incluse in pachetelul lor. Daca am pune portii mari din fiecare, acestia s-ar satura de la primul fel si nu isi vor mai diversifica masa de pranz”, explica Adina Radu Cosma.

Inainte de a le pregati pachetul este indicat sa ii intrebam ce ar dori sa manance la masa de pranz, pentru a fi siguri ca includem in pachetel si alimentele dorite de acestia, dar si altele, care sa le completeze categoriile necesare de nutrienti.

Aspectul face diferenta

Copiii sunt usor de atras prin forme, culori si combinatii animate care sa le atraga privirile si sa le starneasca pofta de mancare. Un pachetel frumos ambalat va fi mult mai dorit decat unul clasic, fara aspect, iar daca vrei ca cel mic sa manance tot ce va gasi in pachet, incearca sa gasesti pentru fiecare aliment cate o idee creativa.

„Creeaza figurine si forme geometrice din alimente cu ajutorul ustensilelor din bucatarie. Un sandvis clasic nu va fi la fel de apetisant precum unul in forma de cerc sau de romb, in care toate alimentele incluse sa aiba propria forma geometrica. Il poti crea impreuna cu copilul, iar in acest fel veti repeta si formele geometrice, iar el va astepta cu nerabdare sa vina pauza de masa in care sa infulece pachetelul pregatit. Am observat din ultima tabara de Gatit si Nutritie cat de receptivi sunt copiii la aspectul alimentelor si cat de mult conteaza sa ii cream o farfurie cat mai atragatoare, de aceea incercam sa-i implicam inclusiv pe cei mici in preparea gustarilor”, spune Adina Radu Cosma.

De altfel, nu uita de recipientele colorate si servetelele animate in care sa depozitezi alimentele pregatite. Ambalajul trebuie sa fie sigur pentru sanatatea copilului, dar si foarte atractiv.  Cu toate aceste elemente incluse, copilul tau va avea un pranz sanatos si interesant in fiecare zi.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel