Sari la conținut

Semne că ai ajuns la menopauză și cum poți ameliora simptomele neplăcute cu remedii naturiste

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
În general, femeile din România, intră la menopauză la 49 de ani

Început de menopauză. Menopauza este o perioadă prin care trece fiecare femeie la un moment dat în viaţă. Menopauza este o schimbare care marchează sfârşitul menstruaţiei, deci încetarea producerii de ovule. De asemenea, menopauza este un proces firesc, pe care unele femei nu-l resimt decât foarte putin ca pe ceva neplăcut, dar care pe fondul unor probleme preexistente, cum ar fi stresul, oboseala, bolile deja instalate, poate crea destule neplăceri.

Menopauza apare de obicei la o vârstă mai înaintată, după 50 de ani, dar există şi femei care pot experimenta acest fenomen chiar mai devreme, între 30 şi 40 de ani. Acest tip de menopauză se numeşte menopauză prematură şi apare relativ rar.

Menstruaţia, atunci când se instalează menopauza, poate înceta brusc, dar este mai probabil ca ciclul să apară cu o frecvenţă din ce în ce mai redusă, până la dispariţia completă a acestuia.

Început de menopauză, simptome

Bufeurile

Cele mai cunoscute simptome ale menopauzei sunt bufeurile, uneori însoţite de transpiraţii abundente. Majoritatea femeilor care sunt la menopauza se plâng de valuri de căldură care le străbat corpul, ameţeli, transpiraţii cauzate de scăderea nivelului de estrogen. Acestea durează, în general, de la câteva secunde la câteva minute. Unele femei pot avea câte 2 bufeuri pe zi, în timp ce altele se pot confrunta cu 10 sau chiar 20 de astfel de manifestări zilnic.

Bufeurile se manifestă ca o senzaţie intensă de căldură, care porneşte de cele mai multe ori din zona pieptului, fiind adesea însoţită de transpiraţii, înroşirea pielii, palpitaţii şi ameţeli. În general, nu durează mai mult de câteva minute, însă pot apărea oricând, indiferent de momentul zilei sau de locul în care se află femeia.

Pe de altă parte, deşi de cele mai mult ori sunt destul de neplăcute, aceste valuri de căldură furnizează o energie care omoară pe cale naturală intruşii, virusurile, bacteriile sau ciupercile, susţinând astfel capacitatea de autoapărare a organismului. De asemenea, la femeile active profesional, care se confruntă cu stres şi fac unele eforturi deosebite, bufeurile devin chiar mai intense.

Perioada bufeurilor depăşeşte, în general un an, iar în peste 50% din cazuri se întinde chiar şi peste 5 ani.

De un real folos în perioada manifestării bufeurilor este activitatea fizică regulată şi sportul. Înotul, drumeţiile, dansul pot aduce o îmbunătăţire semnificativă prin faptul că activează circulaţia sângelui şi astfel organismul nu mai este atât de sensibil la tulburările hormonale. Studiile au demonstrat că femeile care fac mişcare nu se mai confruntă atât de des cu bufeurile şi transpiraţiile care însoţesc menopauza.

Început de menopauză: Sângerările abundente şi neregulate

În perioada de dinaintea menopauzei, ovarele îşi încetinesc treptat activitatea. Dezechilibrele hormonale generate de această încetinire a funcţiilor ovarelor pot provoca sângerări abundente care durează 8 sau chiar 10 zile. Hemoragiile prelungite pot produce o stare de slăbiciune marcantă, necesitând uneori chiar intervenţia medicală de urgenţă pentru reechilibrarea fiziologică. Ca urmare a acestor sângerări abundente, pot apărea carenţe de fier şi stări de epuizare fizică.

Început de menopauză. Osteoporoza sau rarefierea oaselor

După menopauză, scăderea concentraţiei de estrogen din organism duce la pierderea substanţelor minerale osoase. Aceasta este principala cauză a osteoporozei. Motive de îngrijorare apar dacă se observă o scădere a înălţimii cu doi sau mai mulţi centimetri. De asemenea, femeile care au suferit operaţii de îndepărtare a ovarelor sau care sunt foarte slabe sunt mai predispuse riscului de osteoporoză la menopauză.

Hormonii estrogeni reduc riscul de fractură osteoporotică la nivelul şoldului cu 40-60%, iar la nivelul coloanei vertebrale cu mai mult de 90%. Astfel, 35-45% dintre femeile cu vârsta peste 65 de ani prezintă o fractură datorată osteoporozei.

Cauza principală a osteoporozei, care a devenit în ultimul timp o boală foarte răspândită, este, după cum arată anumite studii recente, consumul exagerat de carne, brânzeturi grase, ouă şi lactate. Aceasta deoarece descompunerea acestor alimente în timpul digestiei generează acid uric. Necesitatea de a neutraliza acidul uric scoate calciul din oase.

Osteoporoza poate fi evitată prin sport, printr-o dietă cu aport de calciu şi alimente sau suplimente naturale ce sporesc absorbţia acestuia. O alimentaţie bazată pe grâu spelta, leguminoase (fasole, năut), seminţe (migdale) şi fructe (mure, zmeură, portocale) oferă excelente surse de calciu şi, fiind calciu organic, acesta se absoarbe mult mai bine în organism.

Exerciţiul fizic şi sportul ajută foarte mult. Băile, duşurile şi înotul cu o expunere moderată la soare ajută organismul să producă vitamina D, necesară constituirii oaselor. Un program regulat de mişcare, ce ar putea include dans, drumeţii, plimbări pe bicicletă şi jogging, reprezintă stimulentul optim pentru întărirea oaselor.

Tulburările emoţionale

Riscul ca femeile să facă depresie crește pe măsură ce acestea se apropie de menopauză. Ele devin instabile din punct de vedere emoţional şi pot trece rapid de la bucurie la lacrimi. În momentul instalării menopauzei, femeia devine mai irascibilă, poate avea insomnii şi isi poate pierde interesul pentru activităţile preferate. Ea se poate confrunta cu stări de despresie, anxietate, nesiguranță, nervozitate, irascibilitate. Totuşi, stările depresive le afectează îndeosebi pe acele persoane care s-au mai confruntat cu ele cândva, în trecut. Este foarte posibil ca înaintarea în vârstă şi insomniile să le genereze indispoziţii şi gânduri mai puţin optimiste.

Toate aceste manifestări sunt trecătoare şi trebuie privite ca fiind începutul unei noi etape de viaţă. Specialiştii le sfătuiesc pe femeile care se confruntă cu aceste stări să facă schimbări în viaţa lor, să călătorească mai mult, să se focalizeze pe activităţile care le fac placere si să evite stresul. De asemenea, tehnicile de relaxare şi de meditaţie pot ajuta foarte mult în combaterea stresului şi sunt utile pentru a obţine o stare de relaxare la nivelul întregii fiinţe.

Femeile care sunt la menopauză sunt sfătuite să facă tot ceea ce le oferă satisfacţie, orientându-se spre activităţile care le împlinesc şi care contribuie la restabilirea echilibrului lor sufletesc.

Sensibilizarea mucoaselor

Început de menopauză. Mucoasa vaginală, dar şi a vezicii urinare şi a uretrei, devine mai subţire şi uscată . Contactul sexual poate fi uşor dureros sau neplăcut, iar riscul infecţiilor urinare creşte.

Cum ameliorăm simptomele menopauzei prin remedii naturiste şi alimentaţie?

Nu toate femeile resimt menopauza atât de acut. Pentru multe dintre ele, inconvenientele sunt minore şi sunt compensate în schimb de avantaje. Se simt în formă, sunt viguroase şi sunt mulţumite că au scăpat de neplăcerile menstrelor. În ceea ce priveşte dificultăţile pe care totuşi le presupune această perioadă din viaţa unei femei, ele pot fi uşor preîntâmpinate şi rezolvate prin soluţii naturale.

Multe femei nu consideră că au nevoie de un tratament pentru menopauză. Totuşi, simptomele menopauzei sunt în mod sigur un inconvenient în viaţa oricarei femei, chiar dacă ele nu se prezintă ca fiind severe.

Din fericire, există unele remedii naturiste care pot să facă instalarea menopauzei o experienţă mai puţin traumatică.

Multe femei reuşesc să amelioreze simptomele menopauzei făcând câteva simple modificări în stilul lor de viaţă. O dietă sănătoasă şi exerciţiile fizice sunt cel mai des recomandate, dar şi natura poate veni în ajutor când vine vorba de ameliorarea simptomelor menopauzei.

Început de menopauză: Dieta

Starea de sănătate a femeilor este determinată, într-o mare măsură, de echilibrul hormonal. Se ştie că hormonii pot fi influenţaţi prin alimentaţie şi prin stilul de viaţă. De aceea, dieta este extrem de importantă în tratarea simptomelor neplăcute ale menopauzei şi obţinerea unei stări generale foarte bune. Dacă ţine cont de câteva reguli de aur în ceea ce priveşte alimentaţia ei şi viaţa de zi cu zi, femeia care este la menopauză poate deveni chiar o femeie tânără, care are energie din plin pentru a se bucura de o viaţă activă.

O dietă echilibrată pentru femeile care sunt la menopauză trebuie să includă fructe şi legume proaspete, fiind recomandat să se renunțe la alimentele procesate. Dieta preponderent vegetariană şi cu multe crudităţi s-a dovedit a fi extrem de benefică împotriva tulburărilor de menopauză. O alimentaţie care include în special alge, legume şi fructe crude, cereale, soia şi seminţe crude naturale este primul pas care trebuie făcut în vederea menţinerii echilibrului hormonal.

Este foarte bine să fie evitate alcoolul, cafeaua, ceaiul negru şi mâncărurile condimentate, deoarece acestea pot favoriza şi declanşa valurile de caldură. De asemenea, trebuie eliminaţi complet aditivii alimentari folosiți pentru conservare, gust şi aromă, care perturbă echilibrul hormonal.

Pentru a trata carenţele de fier şi calciu, este recomandat consumul boabelor de soia, al seminţelor de in şi al legumelor cu frunze verzi. Vitamina C ajută la asimilarea fierului şi a calciului, în timp ce cafeaua, ceaiul verde sau negru şi lactatele îngreunează aceasta.

Pentru prevenirea osteoporozei, se recomandă consumul de ceapă în cantităţi mari. Acesta este un remediu indicat de către nutriţtioniştii americani şi care constă în consumul a două linguri de ceapă tocată zilnic, fiind astfel împiedicată instalarea osteoporozei. Pentru mineralizarea oaselor se pot consuma 2 linguriţe de oţet de mere împreună cu o linguriţă de miere, dizolvate într-un pahar cu apă.

Tratamente şi remedii naturiste

Lemnul dulce

–  lemnul dulce este una dintre cele mai bogate surse de fitoestrogen din lume, fitoestrogenul având asupra femeilor aceleaşi efecte ca estrogenul secretat de ovare. O linguriţă de tinctură de lemn dulce diluată în 100 ml de apă de 3-4 ori pe zi ajută la eliminarea bufeurilor, a transpiraţei abundente, a stărilor de iritare şi de asemenea, previne osteoporoza şi uscarea mucoasei vaginale.

Sunătoarea

– tinctura de sunătoare, diluată în apă şi administrată de 4 ori pe zi este recomandată contra depresiilor, stărilor de anxietate şi nelinişte, fiind considerată antidepresivul natural numărul 1.

Valeriana

– valeriana este recomandată în special în cazurile în care ne confruntăm cu insomnii sau stări de anxietate și neliniște mai severe, având efecte sedative mai puternice. Se administrează sub formă de tinctura, câte 1 linguriţă într-un pahar cu apă înainte de culcare. În cazul tratamentului cu valeriană, trebuie să avem în vedere faptul că aceasta poate genera somnolenţă, astfel încât nu este indicat să se administreze ziua atunci cand avem de făcut anumite acţiuni care necesită o bună atenţie şi focalizare. De asemenea, tratamentul cu valeriană nu se întrerupe brusc, deoarece aceasta poate dăuna echilibrului emoţional. Vom reduce treptat dozele până la încheierea tratamentului.

Un remediu foarte bun contra osteoporozei este ceaiul de călţunul-doamnei: 1 linguriţă de plantă la o cană de apă clocotită, se infuzează 5 minute. Se bea câte o cană pe zi timp de patru săptămâni, după care se face o pauză de două săptămâni, apoi cura se reia.

Coada-şoricelului

– coada soricelului este remediul recomandat de majoritatea fitoterapeuţilor pentru combaterea efectelor menopauzei. Se beau două cani de infuzie de coada soricelului pe zi (1 linguriţă de plantă la o cană de apă). Se poate administra şi sub formă de tinctură, câte o linguriţă diluată într-un pahar cu apă, de 3-4 ori pe zi.

Salvia

– salvia este un excelent remediu cu efect imediat contra bufeurilor, întrucât reglează temperatura corpului, are efect antisudorific şi normalizează activitatea endocrină. Salvia este recomandată în menopauză şi pentru că împiedicăacumularea de lichide în organism şi având rol detoxifiant, reduce apetitul excesiv.

Creţişoara

– la fel ca şi salvia, creţişoara este o plantă extrem de benefică pentru vindecarea diferitelor afecţiuni feminine. Este indicată în menopauză în special pentru ca este un antihemoragic foarte bun. Ciclul menstrual abundent şi sângerările puternice de la debutul menopauzei pot fi ameliorate semnificativ cu ajutorul tratamentului cu creţişoară. Se administrează, ca şi salvia, sub formă de pulbere măcinată fin cu ajutorul râşniţei de cafea (câte o linguriţă rasă de 4 ori pe zi), se va ţine sub limbă timp de 10-15 minute, după care se înghite cu apă. Administrarea plantelor sublingual face ca efectele acestora să fie mai puternice şi să se asimileze mai bine.

Melisa (roiniţa)

– melisa este un remediu universal, pentru toate manifestările neplăcute ale menopauzei. Se recomandă mai ales femeilor care suferă de nervozitate şi stres, avand efecte de calmare şi relaxare. Se foloseşte sub formă de infuzie, 1-2 căni pe zi. Se poate folosi şi în aromoterapie, adăugând câteva picături de ulei volatil natural de melisă în cadă atunci când facem baie sau în lampa de aromoterapie.

    Exerciţiile fizice

Activitatea fizică regulată joacă un rol esenţial în asigurarea stării de bine şi a sănătăţii. Menţinerea masei musculare şi a rezistenţei oaselor sunt două lucruri importante pentru pentru femeile aflate la menopauză. Aerobicul, mersul pe jos sau pe bicicletă, înotul, dansul sunt doar câteva exemple de exerciţii fizice usoare şi, în acelaşi timp plăcute pe care le puteţi include în viaţa dumneavoastră.

Mişcarea şi exerciţiile fizice îmbunătăţesc circulaţia sângelui şi diminuează sensibilitatea organismului la dereglările hormonale, crescând în acelaşi timp şi calitatea somnului.

  Început de menopauză.  Alte sfaturi şi indicaţii importante

Sauna şi duşurile alternative întăresc sistemul circulator, fiind recomandate contra bufeurilor de căldură.

Relaxarea cu ajutorul tehnicilor de respiraţie, a procedeelor yoga sau prin meditaţie este binevenită, îmbunătăţind sănătatea şi eliminând stresul şi agitaţia mentală. Este recomandat ca, în perioada menopauzei, femeia să acorde zilnic timp suficient pentru a se relaxa fizic, psihic şi mental prin diverse exerciţii de relaxare şi destindere.

O baie relaxantă, în care adăugăm câteva picături de ulei volatil de melisă, geranium, lavandă şi trandafir, urmată de aplicarea unui ulei natural (de măsline sau germeni de grâu, în care putem adăuga câteva picături de ulei volatil natural de ylang ylang) pe întreaga suprafaţă a corpului, poate să constituie un răsfăţ binemeritat de femeia care se confruntă cu stări de nelinişte, agitaţie sau instabilitate emoţională.

Bufeurile sunt reduse semnificativ dacă, atunci când se declanşează, urmăriţi să respiraţi conştient şi profund, închizând ochii şi gândindu-vă la ceva foarte plăcut şi relaxant. Puteţi efectua astfel de exerciţii de respiraţie conştientă de mai multe ori pe zi, de fiecare dată când simţiţi nevoia să vă relaxaţi pentru a ameliora şi chiar pentru a elimina o nouă “repriză” de valuri de căldură.

Început de menopauză remedii

Pentru întărirea muşchilor vaginali şi pelvieni şi prevenirea uscăciunii vaginale este recomandată efectuarea zilnică a exerciţiilor Kegel. Acestea presupun antrenamentul muşchilor perineului, ajutând astfel la menţinerea unei vieţi sexuale active.

Este foarte important ca femeia, chiar dacă este în perioada menopauzei, să rămână activă din punct de vedere sexual. Stimularea regulată a vaginului prin raporturi sexuale contribuie la o mai bună irigare a sa cu sânge şi îi păstrează elasticitatea.

Pentru a restabili umiditatea vaginului, puteţi folosi uleiurile naturale cum sunt cel de floarea soarelui presat la rece, uleiul de măsline, cel de migdale sau de trandafiri. Odată eliminată senzaţia de uscăciune a mucoasei vaginale, scade riscul infecţiilor şi al incontinenţei.

În concluzie, cu ajutorul unui tratament naturist adecvat şi a unui stil de viaţă sănătos, femeia aflată la menopauză poate să fie fericită, îmiplinită, plină de farmec şi de încredere în sine şi se poate bucura de viaţă fiind sănătoasă şi activă. Pe lângă tratamentele şi remediile naturale din plante şi alături de alimentaţia sănătoasă, relaxarea, natura, odihna şi pauzele de regenerare fac minuni.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel