Sari la conținut

Indemnizație pentru văduve 2024. Condițiile în care poți obține 3500 de lei de la stat lunar

femeie văduvă
Sursă foto: Shutterstock

Veteranii de război, persoanele cu dizabilități și văduvele vor primi o indemnizație lunară majorată de 3.500 de lei, potrivit legii adoptate anul trecut și susținute de președintele Klaus Iohannis. Această indemnizație este scutită de impozit și reprezintă 50% din salariul mediu brut lunar din țară, care în prezent este de 7.000 de lei, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).

Potrivit expunerii de motive, scopul actului normativ îl reprezintă acordarea acestei noi indemnizaţii de gratitudine, ce reprezintă modalitatea prin care statul român îşi exprimă recunoştinţa, respectul şi admiraţia faţă de cei care şi-au pus viaţa în slujba ţării, precum şi o reparaţie morală şi materială care să contribuie la asigurarea unui venit decent invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război, dreptul financiar acordându-se exclusiv acestor categorii de beneficiari.

„Invalizilor de război, veteranilor de război şi văduvelor de război li se acordă, lunar, o indemnizaţie de gratitudine, neimpozabilă, în valoare de 50% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferent anului pentru care se face plata”, se arată în legea promulgată de către şeful statului.

Condițiile pe care trebuie să le respecte văduvele de veterani de război

bani de la stat
Sursă foto: Daily Business

Văduvele de veteranii de război beneficiază de această indemnizaţie din partea statului, dacă respectă anumite condiții. Văduva de război este soția supraviețuitoare a celui decedat pe front, în prizonierat sau ca urmare a rănilor ori bolilor contactate pe front sau în prizonierat.

Potrivit legii, veteranii de război beneficiază de indemnizație și de sporul lunar, proporțional cu timpul cat au luptat în război și de rentă, în cazul în care au fost decorați. De aceleași drepturi beneficiază și văduvele de război care nu s-au recăsătorit, cu excepția sporului lunar.

Astfel, văduvele de veterani de război care nu s-au recăsătorit beneficiază de 100% din indemnizația de veteran de război, dacă soții acestora înaintea decesului nu au fost decorați cu ordine sau medalii de război ori cu Medalia „Crucea comemorativă a celui de-al doilea război mondial 1941-1945”.

Potrivit Ordonanței de urgență nr. 115 din 14 noiembrie 2023, indemnizațiile au crescut cu 13,8%.

„Începând cu anul 2024 se majorează cu 13,8% nivelul acordat/cuvenit pentru luna decembrie 2023:

 1. a) indemnizațiile prevăzute de Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările și completările ulterioare;
 2. b) drepturile prevăzute de Legea nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizații și sporuri invalizilor, veteranilor și văduvelor de război, cu modificările și completările ulterioare;
 3. c) drepturile prevăzute de Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum și unele drepturi ale invalizilor și văduvelor de război, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în documentul publicat în Monitorul Oficial.

Alte drepturi de care beneficiază văduva unui veteran de război

Pe lângă indemnizația de văduvă de război, soția supraviețuitoare beneficiază și de alte facilități, cum ar fi:

 • 12 călătorii gratuite, dus-întors, sau 24 de călătorii simple pe calea ferată;
 • gratuități pe mijloacele de transport în comun;
 • scutire de la plata impozitelor și taxelor locale;
 • scutire de la plata abonamentului unui post telefonic;
 • bilete de tratament gratuite;
 • Asistența medicală gratuită în toate instituțiile medicale civile de stat sau militare și asigurarea de medicamente gratuite atât în tratamentele ambulatorii, cat și pe timpul spitalizării;
 • bilete de tratament gratuite, în stațiunile balneoclimaterice
 • ajutor anual pentru acoperirea unei părți din costul chiriei, energiei termice și energiei electrice. Ajutorul anual se asigură prin instituțiile care efectuează plata indemnizațiilor de veteran de război, din fondurile puse la dispoziție în acest scop de la bugetul de stat.

Documente necesare  indemnizație pentru văduve de război

Documente necesare în vederea obținerii indemnizației pentru văduve de război. Pentru obținerea drepturilor cuvenite în calitate de văduvă de veteran de război, sunt necesare următoarele documente:

 • Cerere pentru indemnizaţie de văduvă de veteran de război
 • Dovadă că soțul avea calitatea de veteran de război la data decesului
 • Legitimația veteranului de război decedat
 • Talonul de pensie al veteranului (indemnizație)
 • Talonul de pensie al văduvei
 • Certificatul de deces al veteranului
 • Certificat de naștere
 • Certificat de căsătorie
 • Act de identitate
 • Declarație pe proprie răspundere a văduvei că nu s-a recăsătorit.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel