Sari la conținut

Indicatorul bolii Alzheimer. Senzația este inconfortabilă

simptome dementa
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Semne de demență de care să fii conștient

Boala Alzheimer este cea mai frecventa cauza de dementa, termen general folosit pentru pierderea memoriei si a altor capacitati cognitive, care devine suficient de severa pentru a afecta semnificativ activitatile cotidiene si scazand abilitatea persoanei de a functiona independent. Boala Alzheimer este cauza a aproximativ 60-80% dintre cazurile de dementa.

Un aspect interesant este faptul că gura uscată ar putea fi un indicator timpuriu al bolii Alzheimer, au sugerat experții. Această senzație apare ca urmare a lipsei salivei, generate de o slabă hidratare fiindcă persoanele cu această boală uită să bea apă. Senzația este una inconfortabilă, potrivit Asociației Alzheimer.

Medic: „risc mai mare” de gură uscată”

Deși este cunoscut faptul că persoanele în vârstă suferă de gura uscată mai des decât tinerii, acest lucru este dat de obicei, de utilizarea unro medicamente, nu de faptul că persoanele respective uită de bea apă.

Persoanele diagnosticate cu Alzheimer prezintă un „risc mai mare” de gură uscată, deoarece ar putea să nu bea suficientă apă, explică Asociația Alzheimer din Carolina de Nord și nordul Nevada.

Indicatorul bolii Alzheimer. Senzația este inconfortabilă

În primele etape ale oricărei forme de demență, amintirea sarcinilor banale poate deveni din ce în ce mai dificilă – inclusivbăutul apei. Drept urmare, această pierdere timpurie a memoriei le poate face mai predispuse pe aceste persoane, la a avea gura uscată.

Dureri de cap, confuzie, infecții

Pe lângă faptul că uită să bea, persoanele cu Alzheimer pot, de asemenea, să se lupte să comunice sau să rfie conștiente de faptul că sunt însetate. Rezultatele faptului că nu bea suficientă apă pot face, de asemenea, persoanele cu demență mai sensibile la dureri de cap, confuzie, infecții ale tractului urinar și constipație, explică societatea Alzheimer.

Sănătatea orală

Gura uscată nu este singura problemă de sănătate orală care poate afecta persoanele cu demență. Deoarece pot uita alte practici de igienă, pot ajunge la probleme de sănătate. „În etapele mijlocii și târzii ale Alzheimer, sănătatea orală poate deveni mai dificilă. Persoana poate uita ce să facă cu pasta de dinți sau cum să se clătească sau poate fi rezistentă la asistența celorlalți.”, scrie Asociația Alzheimer, citată de Express.

De exemplu, un studiu publicat în jurnalul Dentistry Journal a constatat că persoanele cu boala Alzheimer aveau aproximativ 52 la sută mai multe riscuri de a-și pierde dinții.

Dacă aveți în grijă o persoană cu Alzheimer trebuie să vă asigurați că bea pe parcursul zilei doi litri de apă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel