Sari la conținut

Îndulcitorul care reduce riscul de carii și crește riscul crescut de atacu de cord și accident vascular cerebral

indulcitor
Sursă foto: RuthBlack/Getty Images/iStockphoto
Alimentele din comerț, cum ar fi prăjiturile, ar putea conține îndulcitor artificial neotame.

Îndulcitorul care reduce riscul de carii. Consumul de cantități mari de un îndulcitor comun cu conținut scăzut de calorii, Xilitol, este legat de un risc crescut de atacuri de cord și accident vascular cerebral, a arătat un studiu.

Îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii sunt utilizați în mod obișnuit ca înlocuitori de zahăr în alimentele procesate, cu beneficii presupuse pentru sănătate.

Xilitolul, un alcool natural de zahăr care se găsește în plante, este un înlocuitor de zahăr folosit în bomboane, gume, produse de panificație și pasta de dinți. Se știe că reduce riscul de carii.

indulcitor
sursa foto: abc.es

Îndulcitorul comun care crește riscul de atac de cord și AVC

Cercetătorii celui mai recent studiu publicat în European Heart Journal au confirmat legătura dintre consumul ridicat de xilitol și un risc crescut de evenimente cardiovasculare. Descoperirile lor se bazează pe o analiză pe scară largă a pacientului, pe modele de cercetare preclinice și pe un studiu de intervenție clinică.

Analiza pacientului a implicat estimarea riscului de trei ani de evenimente cardiovasculare la peste 3.000 de pacienți din SUA și Europa.

„O treime dintre pacienții cu cea mai mare cantitate de xilitol în plasmă au avut mai multe șanse de a experimenta un eveniment cardiovascular”, se arată în comunicatul de presă.

Rezultatele analizei pacientului au fost confirmate de teste preclinice care au arătat că xilitolul este responsabil pentru cheaguri și crește riscul de tromboză. Când echipa a urmărit activitatea trombocitară a persoanelor care au ingerat o băutură îndulcită cu xilitol și a comparat-o cu cele care au luat o băutură îndulcită cu glucoză, au descoperit că capacitatea de coagulare a crescut semnificativ după ingerarea xilitolului.

„Xylitolul este asociat cu riscul incidentului MACE (eveniment cardiovascular major advers). Mai mult decât atât, xilitolul a sporit atât reactivitatea trombocitelor, cât și potențialul de tromboză in vivo”, au concluzionat cercetătorii.

Deși funcția trombocitară a participanților a revenit la niveluri normale până în ziua următoare, riscul rămâne ridicat pentru persoanele care consumă în mod constant alimente care conțin xilitol.

„Nu este greu de imaginat că cineva cu diabet ar putea mânca produse care conțin xilitol în fiecare zi, pe tot parcursul zilei. Așadar, acest risc ar rămâne dacă ați continua să ingerați xilitol.

Chiar persoanele care sunt cele mai expuse riscului de coagulare precum atacul de cord și accident vascular cerebral – persoanele cu diabet zaharat – sunt exact aceleași persoane care sunt cel mai probabil să ingereze xilitol în niveluri ridicate și să mărească și mai mult acest risc fără să știe”, a spus dr. Stanley Hazen, care a condus studiul.

Alcoolii de zahăr și a îndulcitorii artificiali, în atenția cercetătorilor

Cercetătorii avertizează că studiul nu arată un efect cauzal, ci o asociere între cele două. Ei recomandă studii suplimentare pentru a estima impactul cardiovascular pe termen lung.

Acest studiu arată din nou necesitatea imediată de investigare a alcoolilor de zahăr și a îndulcitorilor artificiali, mai ales că aceștia continuă să fie recomandați în combaterea afecțiunilor precum obezitatea sau diabetul.

„Nu înseamnă să aruncați pasta de dinți dacă conține xilitol, dar ar trebui să fim conștient de faptul că consumul unui produs care conține niveluri ridicate ar putea crește riscul de evenimente legate de cheaguri de sânge”, a spus dr. Hazen într-un comunicat de presă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel