Din cuprinsul articolului
Statisticile arată o legătură clară între întârzierea intervenţiei medicale în caz de infarct şi riscul crescut de dizabilitate sau chiar de deces. Aşadar, este esenţial să ştim să recunoaştem semnele premergătoare unui atac de cord, indiferent de vârsta pe care o avem, fiindcă tot statisticile demonstrează că problemele cardiace apar din ce în ce mai devreme, chiar şi la 35 de ani.
Pentru aceasta, expertul american în sănătatea cardiovasculară Chauncey Crandall, şeful programului de transplant cardiac din Palm Beach, Florida, a realizat un top al celor mai importante patru semnale de alarmă pe care organismul le transmite înaintea unui infarct. De altfel, dr. Crandall însuşi a fost victima unui infarct pe care l-a ignorat, practic, timp de o zi şi o noapte, punând durerile şi amorţeala braţului stâng pe seama efortului fizic şi a stresului prelungit.
Care sunt semnele unui infarct
1. Durere în braţ sau la nivelul bărbiei. Sigur, multă lume se sperie, în general, atunci când simte o durere în piept. De fapt, spune medicul Crandall de foarte multe ori, durerea dată de infarct nu apare în piept, ci la distanţă, în braţul stâng, de exemplu, sau la nivelul bărbiei. „Infarctul de Hollywood“, aşa numesc medicii cardiologi modul în care actorii joacă rolul unui personaj care suferă un atac de cord şi se ţin cu mâna de piept, după care cad inconştienţi. Ei, bine, un astfel de infarct este rarisim, potrivit medicului Crandall.
2. Dificulăţi de respiraţie. De multe ori, acest simptom apare chiar în lipsa durerilor în piept sau în braţul stâng. Un studiu publicat în „The New England Journal of Medicine“ a arătat că persoanele cu acest simptom au prezentat un risc de trei-cinci ori mai mare de a deceda, fiindcă au ajuns mai târziu la spital, neacordând importanţa cuvenită manifestării. Respiraţia sacadată, rapidă poate apărea brusc, imediat înainte sau chiar în timpul unui infarct.
„O pacientă de-a mea, Grace, era foarte activă. De fapt, pe vremea când locuia în New England, mergea adeseori la plimbare pe munte şi chiar îşi tăia singură lemnele. De la o vreme, însă, a început să respire atât de greu, încât nu mai putea nici să meargă pe aleea de la casă la poartă fără să gâfâie. Copiii i-au spus că e doar un semn al îmbătrânirii. Dar Grace şi-a dat seama că e ceva anormal cu ea şi, din fericire, a ajuns la mine. I-am făcut nişte teste şi am constatat că era pe punctul să sufere un infarct de proporţii“, povesteşte medicul cardiolog.
3. Indigestia şi arsurile la stomac. „Un alt pacient de-al meu, Jack, un profesionist în domeniul lui, vânzările, obişnuia să sărbătorească o reuşită scoţându-şi clienţii în oraş, la o cină copioasă, cu fripturi şi alcool. Aşadar, nu a fost deloc surprins când, de la o vreme, după astfel de petreceri, a început să manifeste simptome de indigestie. Numai că o dată nu a fost indigestie, ci un puternic semnal de alarmă că urmează un infarct“, spune dr. Crandall. Explicaţia este că în apropierea inimii sunt situaţi şi nervii care străbat stomacul, ceea ce creează o senzaţie de durere „confuză“.
4. Greaţa şi transpiraţia abundentă. Majoritatea pacienţilor care au aceste manifestări se gândesc la orice altă problemă: de la o masă copioasă, la gripă sau stres. De altfel, greaţa şi starea de vomă sunt considerate şi de medici simptome atipice ale infarctului. Totuşi, „după miile de pacienţi pe care i-am tratat, am constatat că nu este deloc rar acest simptom. Şi cel mai greu de diagnosticat infarctul este atunci când senzaţia de greaţă nu este însoţită de nicio altă manifestare“