Sari la conținut

Infarctul se poate manifesta diferit la femei. Nu debutează întotdeauna cu dureri în piept

infarct
Sursă foto: unsplash
Depresia afecteaza sanatatea inimii

Simptome infarct femei. Infarctul miocardic poate avea simptome diferite la femei, comparativ cu cele ale barbatilor. Femeile nu au intotdeauna aceleasi simptome clasice ale unui infarct miocardic, pe care le au si barbatii, cum ar fi o durere in piept zdrobitoare, care radiaza catre un brat.

Aceste simptome „clasice” de infarct miocardic pot apărea, cu siguranta, la femei, dar multe dintre ele se confrunta cu simptome vagi sau chiar silențioase, pe care le pot trece cu vederea.

“Știu o pacientă pe care o dureau foarte tare coatele și a avut inspirația să se prezinte la medic. Electrocardiograma a scos la iveală faptul un infarct cardiac acut, iar durerea iradia”, a povestit medicul de familie Alina Constantinescu.

Simptomele infarctului la femei

In ultimele decenii, oamenii de stiinta au realizat ca simptomele infarctului miocardic pot fi destul de diferite la femei, daca ne raportam la cele ale barbatilor. Jurnalul „Circulation” a publicat concluziile unui amplu studiu, facut pe 515 femei care au experimentat un infarct miocardic. Cele mai raportate simptome nu au inclus si durerea in piept. In schimb, femeile au raportat o oboseala neobisnuita, tulburari de somn si anxietate. Aproape 80% dintre femei au recunoscut ca au prezentat cel putin un simptom cu mai bine de o luna inainte sa aiba loc infarctul miocardic.

Lista cu simptomele unui infarct miocardic la femei include:

  • senzatie neobisnuita de oboseala, care dureaza cateva zile sau o oboseala brusca si severa;
  • tulburari de somn (intreruperea somnului, de exemplu);
  • anxietate;
  • ameteala (stari de vertij)
  • dificultate in respiratie;
  • indigestie sau o durere asemanatoare cu acumularea gazelor intestinale;
  • durere in partea de sus a spatelui, durere de umar sau durere la nivelul gatului;
  • durere de maxilar sau durere care se raspandeste pana la zona maxilarului;
  • presiune sau durere in centrul pieptului, care se poate raspandi spre brat.

Vârsta critică pentru femei

Medicul cardiolog Oren Iancovici a explicat pentru Doctorul Zilei cum să amânăm cât mai mult apariția bolilor de inimă dar și când e recomandat să ne facem un control cardiologic.

”Până la 60 de ani, mai mulți bărbați decât femei au boli de inimă. După 60 de ani, se echivalează. Asta pentru că, în cazul femeilor, estrogenul are rol protector împotriva bolilor cardiovasculare ischemice. Așa că mai puține femei fac infarct până la 50 de ani. Orice bărbat peste 40 de ani să se ducă măcar o dată la 3-4 ani la cardiolog să facă anumite analize de sânge, un test de efort și apoi la 60 de ani, vizite anuale. Femeile trebuie să meargă la cardiolog după ce intră la menopauză o dată și de la 60 de ani, anual, pentru că boala apare cândva. Noi, cardiologii reușim să recunoaștem anumite boli sau semne și știm unde să trimitem pacientul”, a completat dr. Iancovici.

Dacă avem în familie pe cineva care a fost diagnosticat cu o boală de inimă, la o vârstă tânără, adică până în 60 de ani, trebuie să ne facem investigații mai amănunțite, mai devreme.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel