Sari la conținut

Infarctul silențios NU are simptome vizibile. Care sunt factorii de risc

atac de cord
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
semn atac de cord

Infarctul silențios. Un atac de cord silențios este un atac de cord care are puține sau chiar niciun simptom. Poate avea simptome pe care nici măcar nu le recunoașteți ca fiind un semn al atacului de cord. Ca orice atac de cord, implică blocarea fluxului de sânge către inimă și posibile leziuni ale mușchiului.

Infarctul silențios este un atac de cord care are loc fără a produce simptome vizibile. Diagnosisul se pune atunci când pacientul consults un medic for un motiv complet neînrudit.

Infarctul silențios, atacul de cord fără simptome vizibile. Care sunt factorii de risc

„Deoarece nu produce simptome, infarctul miocardic silențios este diagnosticat numai retrospectiv, când se constată o evidență a unui atac de cord pe o electrocardiogramă la o persoană fără antecedente clinice. De obicei, diagnosticul se pune atunci când pacientul consultă un medic pentru un motiv complet neînrudit”, explică Dr. Richard N. Fogoros pentru Very Well Health.

Factorii de risc infarct silențios: Pentru un atac de cord silențios sunt aceiași factori de risc ca pentru un atac de cord obișnuit cu simptome.

Factorii de risc includ: vârsta, diabet, excesul de greutate, antecedente familiale de boli de inimă, tensiune arterială ridicată, colesterol ridicat, lipsa de exerciții fizice, atac de cord anterior și fumatul.

Un atac de cord silențios vă expune la un risc crescut de a suferi un alt atac de cord, care ar putea fi fatal. În același timp, crește riscul de complicații, cum ar fi insuficiența cardiacă.

Nu există teste pentru a determina posibilitatea unui atac de cord silențios. Dar dacă aveți factori de risc, medicul dumneavoastră ar trebui să îi evalueze și să îi trateze pentru a reduce orice șansă.

Singura modalitate de a afla dacă ați avut un atac de cord silențios este de a face teste imagistice, cum ar fi o electrocardiogramă sau o ecocardiogramă. Aceste teste pot dezvălui modificări care semnalează un atac de cord.

Cauze frecvente ale atacului de cord silențios

Cei mai mulți dintre noi au tendința să se gândească la un infarct miocardic (atac de cord) ca la un eveniment destul de dramatic – și de cele mai multe ori este. Un infarct apare de obicei atunci când o placa aterosclerotică dintr-una dintre arterele coronare se rupe.

Infarctul silențios. Ruptura provoacă formarea unui cheag de sânge în arteră, ducând la blocarea acută a acesteia. Mușchiul inimii care este alimentat de artera blocată devine imediat ischemic (subalimentat cu oxigen), ceea ce, de obicei, duce la apariția durerilor în piept sau alte simptome alarmante.

Cu excepția cazului în care blocajul este eliberat în câteva ore, mușchiul cardiac ischemic moare. Moartea unei părți din mușchiul inimii este un atac de cord, explică specialistul.

Cel mai adesea, simptomele cauzate de o arteră coronariană blocată sunt destul de severe încât majoritatea persoanelor care au această problemă solicită rapid ajutor medical. Cu toate acestea, nu este neobișnuit ca oamenii să sufere de infarct miocardic fără să observe simptomele care să îi trimită de urgență la medic.

„Estimările actuale arată că aproximativ 20% din cazurile de infarct miocardic sunt nedetectate până la ceva timp dupa ce evenimentul s-a terminat. Problema este, desigur, că terapia acută nu poate fi administrată dacă nimeni nu știe că s-a produs un atac de cord și acordarea rapidă a terapiei este esențială pentru a reduce la minimum leziunille mușchilor cardiaci provocate de un infarct”, notează cardiologul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel