Sari la conținut

Infecții care pot duce la Alzheimer și Parkinson

memorie
Sursă foto: Cassia P./Pixabay

Printre cele mai frecvente cauze de Alzheimer și Parkinson se numără și anumite infecții. Cercetătorii au investigat legătura dintre infecțiile tratate în spital și bolile neurodegenerative. Ei au descoperit că infecțiile tratate în spital, în special la începutul și la mijlocul vieții, au crescut riscul ulterior de a dezvolta boala Alzheimer și boala Parkinson mai târziu în viață.

Ei au remarcat că studiul lor nu a examinat o relație cauzală și că, prin urmare, sunt necesare cercetări suplimentare.

Afecțiunile neurodegenerative precum boala Alzheimer (AD), boala Parkinson (PD) și scleroza laterală amiotrofică (ALS) sunt caracterizate printr-o pierdere progresivă a neuronilor din sistemul nervos.

Infecțiile bacteriene și virale cresc riscul de boli neurodegenerative

Mulți factori, inclusiv genetica și stilul de viață, pot contribui la riscul neurodegenerativ al unei persoane.

Unele studii indică faptul că infecțiile bacteriene și virale cresc, de asemenea, riscul neurodegenerativ. O astfel de cercetare, totuși, a produs în mare parte rezultate neconcludente din cauza limitărilor de proiectare a studiului.

O mai bună înțelegere a legăturii dintre bolile infecțioase și neurodegenerare ar putea ajuta cercetătorii să dezvolte strategii terapeutice pentru afecțiunile neurodegenerative.

Recent, cercetătorii au analizat dosarele de sănătate suedeze pentru a examina legătura dintre infecțiile tratate în spital și riscul de Alzheimer, Parkinson și scleroza laterală amiotrofică.  Ei au descoperit că infecțiile tratate în spital, în special la începutul și la mijlocul vieții, au fost legate de un risc crescut de Alzheimer și Parkinson, dar nu și scleroza laterală amiotrofică.

Studiul a fost publicat recent în PLOS Medicine.

Analiza datelor din dosarele medicale

Pentru studiu, cercetătorii au examinat înregistrările medicale de la 12.275.551 de persoane din mai multe registre naționale din Suedia. I-au urmărit între 1970 și 2016 și au înregistrat diagnostice de boli neurodegenerative, emigrare și deces.

Infecțiile au fost înregistrate în funcție de tip – bacteriană, virală sau de altă natură și de localizare – inclusiv sistemul nervos central (SNC), tractul gastrointestinal, infecțiile respiratorii sau ale pielii. Datele au inclus și vârsta infecției și frecvența.

Cercetătorii au exclus pacienții care au avut o infecție în decurs de 5 ani de la diagnosticul neurodegenerativ pentru a evita părtinirea supravegherii și cauzalitatea inversă.

În total, 291.941 de oameni din analiză au dezvoltat Alzheimer, 103.919 aveau Parkinson și 10.161 aveau scleroza laterală amiotrofică.

După ce au analizat datele, cercetătorii au descoperit că o infecție tratată în spital cu 5 sau mai mulți ani înainte de diagnosticare a fost legată de un risc cu 16% mai mare de Alzheimer și un risc cu 4% mai mare de Parkinson.

Riscuri similare au fost observate pentru infecții bacteriene, virale și alte infecții și pentru diferite locuri de infecție.

Legătura a fost observată în principal la cei diagnosticați cu Alzheimer și Parkinson înainte de vârsta de 60 de ani, spre deosebire de cei diagnosticați mai târziu.

Cel mai mare risc a fost observat în rândul celor cu infecții tratate în spital mai devreme în viață; infecțiile multiple înainte de vârsta de 40 de ani au fost legate de un risc aproape dublu de Alzheimer și un risc cu 40% mai mare de Parkinson.

Cercetătorii au observat, totuși, că nu a existat nicio legătură între infecția tratată în spital și scleroza laterală amiotrofică și că constatările lor au rămas după controlul factorilor, inclusiv sexul, istoricul familial de boli neurodegenerative și nivelul de educație.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel