Sari la conținut

Infecțiile fungice ucid mai mulți oameni decât cancerul de sân, spun oamenii de știință. Semne sigure că aveți o ciupercă și cum să o tratați

Infecțiile fungice ucid mai mulți oameni decât cancerul de sân, spun oamenii de știință. Semne sigure că aveți o ciupercă și cum să o vindecați

Infecțiile fungice ucid acum de patru ori mai mulți oameni decât cancerul sau malaria și devin din ce în ce mai periculoase. La nivel global, există peste 150 de milioane de cazuri grave de infecții fungice și 1,7 milioane de decese anual, iar aceste cifre sunt în creștere constantă, deoarece infecțiile cauzate de drojdii și mucegaiuri devin din ce în ce mai dificil de tratat.

Infecțiile fungice sunt rareori declarate drept cauze de deces, deoarece ele au legătură cu o boală mai mare care ar fi putut afecta corpul unei persoane.

Pacienții cu cancer și cei aflați sub tratament pentru orice boală care găsește pacienții cu imunitate slăbită trebuie să fie protejați de infecțiile fungice care sunt bine tolerate de alții, dar care pot deveni mortale pentru astfel de pacienți imunodeprimați.

Infecțiile fungice ucid mai mulți oameni decât cancerul de sân, spun oamenii de știință

Pe lângă cancer, infecțiile fungice îi afectează și pe cei care suferă de alte afecțiuni, cum ar fi COVID-19.

Christopher Sharp raportează pe Express.co.uk că un studiu recent a constatat că aproximativ una din șase persoane care sunt internate la terapie intensivă cu COVID-19 au infecții fungice invazive.

Infecțiile fungice găsesc un teren fertil pentru a se dezvolta în această zonă deja slăbită de imunitate și proliferează. De aceea, auzim de cazuri ale unui pacient cu cancer sau al unui pacient cu COVID-19 care suferă de mucormicoză etc. care de multe ori ucide persoana sau o lasă mutilată pe viață.

Când se înrădăcinează infecțiile fungice?

Dr. Nelya Lobkova, podolog chirurgical certificat ABPM (American Board of Podiatric Medicine) și fondator al Step Up Footcare din Tribeca, centrul orașului New York, este citată de un raport pe MSN.com spunând:

„Piciorul atletului se prezintă în partea de jos a picioarelor, inclusiv degetele de la picioare și de obicei simetric. Medicii se referă la aceasta ca „distribuție de mocasin”, deoarece se pare că toată partea inferioară a piciorului are o culoare diferită în comparație cu pielea de deasupra piciorului.”

Dr. Lobkova mai spune că „Ciuperca unghiei de la picior poate apărea sub formă de puncte albe deasupra unghiei de la picioare, cunoscută sub numele de onicomicoză superficială albă. Această formă se poate răspândi la toată unghia de la picioare și la alte unghii de la picioare. În lunile de vară, multe femei își pictează unghiile cu lac, ascunzând infecțiile unghiilor de la picioare. Lacul de unghii de la picioare dăunează stratului superior al unghiei de la picioare și împiedică unghia să aerisească corespunzător, agravând astfel infecția unghiei de la picioare.”

Știați că până acum nu există un singur vaccin împotriva infecțiilor fungice?

Tipuri de infecții fungice:

Potrivit Eat This, Not That, iată infecțiile fungice cel mai frecvent întâlnite.

1. Piciorul atletului (tinea pedis): O infecție fungică care provoacă o erupție roșie cu mâncărime, solzoase pe picioare, glezne și spațiile intemeiate ale degetelor de la picioare.

2. Eczema marginată Hebra (tinea cruris): O erupție cutanată roșie care poate da senzații de mâncărime sau de arsură în pliurile dintre coapsă și inghinare.

3. Pecingine (tinea corporis): O erupție roșie solzoasă, de multe ori cu o oarecare limpezire în centru și o margine roșie aprinsă, adesea transmisă de animalele de companie sau de contactele cu alte persoane infectate (adică luptători).

4. Pecinginele scalpului (tinea capitis): O infecție fungică profundă a foliculului de păr cu descuamare, roșeață și zone de cădere a părului pe scalp.

5. Infecții cu drojdie (candida):  Acestea pot apărea adesea în zonele în care pliurile pielii și umezeala se adună. Pot fi foarte roșii, cu mici umflături roșii în jurul porțiunii principale a erupției cutanate (leziuni satelit).

Natura ucigașă a infecției fungice:

În ciuda numărului mare, amenințarea reprezentată de pacienți a fost recunoscută abia în 2021, când a fost înființat un consorțiu de 29 de țări pentru a combate diferitele tipuri de rezistență microbiană.

Co-directorul Centrului de Micologie Medicală a Consiliului de Cercetare Medicală de la Universitatea Exeter, profesorul Adilia Warris a declarat pentru Mirror.co.uk:

„Infecțiile fungice sunt foarte grave, dar cred că unul dintre motivele pentru care nu sunt în prim-planul minții oamenilor este că ele vin adesea ca o complicație peste o altă boală. Toată lumea știe cât de oribil este cancerul, dar ceea ce oamenii de multe ori nu realizează este că pacienții cu cancer prezintă, de asemenea, un risc foarte mare de a dezvolta infecții fungice și sunt un factor semnificativ în multe decese prin cancer.”

Cum se tratează infecțiile fungice?

Majoritatea infecțiilor fungice ușoare sunt de obicei tratabile cu creme antifungice topice. Cazurile mai extinse pot necesita pastile antifungice orale.

Pentru a preveni infecțiile fungice, cea mai bună apărare este să vă mențineți pielea curată și uscată.

Schimbați zilnic lenjeria și șosetele.

Lăsați adidașii să se aerisească și spălați-i în mod regulat.

De asemenea, nu împărtășiți cu alții articole de toaletă și articole de igienă personală, cum ar fi prosoape, șervețele, săpunuri, scrubs etc.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel