Sari la conținut

Infecțiile rezistente la antibiotice afectează oameni din întreaga lume: cum putem face față?

când iei antibiotice
  • Guvernul SUA a lansat în această lună, noi obiective de prevenire, tratare, cercetare și creștere a gradului de conștientizare cu privire la infecțiile rezistente la antibiotice.
  • Antibioticele sunt medicamente antimicrobiene care distrug bacteriile.
  • Cu cât consumăm mai multe antibiotice, cresc șansele ca orgnismul să își dezvolte o toleranță la medicamente, iar acestea să nu își mai facă efectul atunci când avem cu adevărat nevoie

Peste 2,8 milioane de infecții rezistente la antibiotice apar în fiecare an în America ca urmare a bacteriilor rezistente la antibiotice. Aceste infecții cauzează aproximativ 35.000 de decese pe an.

Guvernul SUA a lansat în această lună, noi obiective de prevenire, tratare, cercetare și creștere a gradului de conștientizare cu privire la infecțiile rezistente la antibiotice.

„Combaterea rezistenței antimicrobiene este una dintre cele mai presante provocări din medicină, în zielele noastre. Acestă luptă amenință chiar cu regresul medicinei până în eră pre-penicilină ”, a declarat dr. Amesh Adalja, unul dintre cercetătorii principali la Centrul pentru Securitatea Sănătății, Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg.

Rezistența antimicrobiană include rezistența la antibiotice, precum și rezistența la viruși, ciuperci și alte microorganisme.

Ce este rezistența la antibiotice?

Antibioticele sunt medicamente antimicrobiene care distrug bacteriile. Cu cât consumăm mai multe, cu atât crește riscul de a dezvolta toleranță la medicamente, acestea nemaifăcându-și efectul pe termen lung. În astfel de situații, medicii sunt nevoiți să prescrie un antibiotic și mai puternic, în cazul în care acesta există. În caz contrar, bacteriile pot supraviețui în organism și ne pot dăuna.

Doctorul David Hyun afirmă că ”cu cât consumăm mai multe antibiotice, cu atât aceste devin mai puțin eficiente”. ”Deorece bacteriile sunt expuse la antibiotice, datorită capacității de adaptare, devin din ce în ce mai capabile să învingă efectul unui medicament. Această evoluție poate avea loc gradual sau accelerat, dar este bine de știut că un consum în exces de antibiotice accelerează procesul.”

Putem învinge bacteriile?

Bacteriile există în mod natural în întreaga lume, inclusiv la animale, mediul înconjurător și chiar la oameni.

Antibioticele sunt folosite de zeci de ani pentru tratarea infecțiilor, iar atunci când acele bacteriile încep să se dezvolte peste limita acceptată, ne afectează sănătatea. Unele dintre aceste infecții, ar fi fost fatale în lips unor tratmente cu antibiotice.

Ce germeni reprezintă cea mai mare amenințare?

  • Acinetobacter rezistent la carbapenem, care poate provoca pneumonie și infecții ale plăgilor, fluxului sanguin și ale tractului urinar,
  • Candida auris (C. auris), o ciupercă care poate provoca infecții severe atunci când intră în sânge
  • Clostridioides difficile (C. diff), o bacterie care poate afecta tractul gastro-intestinal și poate provoca diaree severă, febră și greață
  • Enterobacteriaceae rezistente la carbapeneme (CRE), un grup de bacterii care include E.coli.
  • Neisseria gonorrhoeae rezistentă la medicamente (N. gonorrhoeae), o bacterie care provoacă infecția cu transmitere sexuală gonoree.

Cum să lupți împotriva rezistenței la antibiotice?

  • Previne infecțiile și spală-te regulat pe mâini
  • Utilizați antibioticele doar dacă medicul dumneavoastră vi l-a recomandat

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel