Sari la conținut

Scapă de infecțiile urinare cu acest aliment banal

Alimentul consumat din cele mai vechi timpuri. De exemplu, romanii și grecii îl mâncau crud iarna pentru proprietățile lui benefice asupra organismului.

Sparanghelul, căci despre el este vorba, are proprietăți diuretice care contribuie la creșterea diurezei, fiind în acest fel bun în caz de cistită dar și de litiază.

În fitoterapie este utilizată partea aeriană a plantei, care se poate consuma ca atare, în diferite preparate culinare, sau sub formă de sirop, tinctură sau infuzie din lăstari tineri.

Sparanghelul conţine o multitudine de vitamine, inclusiv vitaminele A, E, K, şi B6, în cantităţi relativ mari. Doar câteva bucăţi de sparanghel conţin 22% din valoarea zilnică recomandată de acid folic. În compoziţia sa se regăsesc cantităţi mai mici sau mai mari de vitamina C, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, mangan, seleniu precum şi fibre alimentare. Deşi este lipsit practic de grăsimi, are în componenţa sa cantităţi importante de acizi graşi de omega-3. Bogat în vitamina K, ajută la dezvoltarea şi creşterea densităţii osoase, prevenind astfel osteoporoza şi osteoartrita.

Totodată, acesta conține nutrienți cu efect protector împotriva îmbătrânirii dar și a cancerului. În plus, este recunoscut efectul benefic al lui asupra pietrelor la rinichii și asupra infecțiilor urinare.

Studiile de specialitate arată că peste 50% dintre femei au avut cel puțin o infecție a vezicii urinare la un moment dat în viață. Mai mult, medicii spun că riscul de a face cistite este direct proporțional cu înaintarea în vârstă. Femeile sunt mult mai predispuse decât bărbații, explicați fiind aceea că la ele distanța dintre anus și uretră este mai mică, dar și din pricina uretrei care e mai mică decât la bărbați. Cel puțin tinerii nu sunt expuși bolii decât foarte rar, însă la bătrânețe, odată cu afecțiuni ale prostatei și bărbații sunt destul de mult timp expuși riscului de a face infecții urinare.

Medicii spun că infecțiile urinare sunt de 2 tipuri: ale tractului inferior: uretrite, cistite și ale tractului urinar superior – pielonefrite acute. Principalii factori determinanți ai infecțiilor urinare sunt bacteriile, virușii, ciupercile sau paraziții. Cea mai întâlnită bacterie este Escheria coli, iar printre ciuperci cea mai întâlnită este Candida.

Principalele simptome ale infecțiilor urinare sunt:

  • Senzația de arsură la urinare,
  • Nevoia urgentă de a urina,
  • Frecvență crescută la urinare,
  • Miros puternic al urinei,
  • Oboseală constantă,

Cum se realizează prevenția:

Igiena corectă este esențială. Ai grijă să porți numai lenjerie din bumbac. Stai departe de săpunurile parfumate fiindcă au substanțe care pot face uretra vulnerabilă în fața infecțiilor. Bea cât mai multă apă, minimum 2 litri pe zi.

Atenție! Atunci când vezi că ai simptomele enumerate mai sus, nu sta. Mergi la medicul specialist urolog pentru investigații și tratament.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel