duminică, septembrie 26, 2021

Infertilitatea este o boală, una din ce în ce mai răspândită. Din păcate, mulți români nu se gândesc că pot ajunge în această situație dacă nu tratează, la timp, infecțiile genitale. Când își dau seama, e prea târziu, de cele mai multe ori, pentru că nu mai pot obține o sarcină pe cale naturală, iar procedura de Fertilizare In Vitro nu e decontată 100%, așa cum se întâmplă în țările vecine.

Infertilitatea este definită ca fiind lipsa concepției după un de zile de contact sexual neprotejat, iar după vârsta de 35 de ani, intervalul se scurtează la 6 luni. Afectează aproximativ 10% din cupluri și se estimează că apar în jur de 2 milioane de noi cupluri infertile, pe an, iar numărul lor este în creștere.

Potrivit Institutului Național de Statistică, în România, fertilitatea a intrat pe un trend descendent accentuat. În prezent, rata este de 1,3 copii per femeie, una dintre cele mai scăzute valori din Europa. Mai grav e că Statul nu face nimic în acest sens și în acest ritm, se estimează că țara noastră va ajunge la o populație de doar 14 milioane de locuitori, până în 2050.

”România este printre singurele țări din Europa de Est în care fertilitatea e susținută prea puțin. Mai exact, la noi, Statul dă doar jumătate dintr-un ciclu de fertilizare, în condițiile în care, în Albania, Bulgaria, Macedonia, Guvernele susțin 3-4 cicluri de fertilizare pentru fiecare cuplu infertil care se adresează serviciilor de reproducere medicală asistată”, a declarat pentru Doctorul Zilei Prof. Dr. Mircea Onofriescu, medic primar obstetrică-ginecologie, dr. în Științe Medicale la Universitatea de Medicină ”Gr. T. Popa”, Iași.

Străinii vin să fac FIV la noi, românii merg în Grecia

Deși, avem în România 22 de clinici de fertilitate, dintre care 2 de Stat, românii preferă să plece să se trateze de infertilitate în Grecia sau Austria pentru că aceștia știu să se promoveze mai bine. Avantajul celor din România, spun specialiștii, e că prețurile sunt aproape la jumătate, față de cele din străinătate. În plus, stresul pe care îl presupune o deplasare pe distanțe mari, scade rata de succes a procedurii de Fertilizare In Vitro. ”Ar trebui susținute mai mult clinicile românești pentru că sunt la nivelul celor din afară. În România există specialiști care au experiență de peste 15 ani în FIV, există tehnici de laborator, există embriologi acreditați la nivel european, există posibilitatea de acces la toate tehnicile moderne. De aceea, sunt cupluri din Marea Britanie, Franța, Italia care vin la noi să facă FIV”, a adăugat prof. Onofriescu.

Nu avem legi

O altă problemă e că România nu are o Lege a Reproducerii Umane Asistate. Un proiect este discutat în Comisia de Sănătate din Camera Deputaților dar nu reușesc să finalizeze această lege. ” Atâta vreme cât noi specialiștii cunoaștem  legile de medicină reproductivă din Spania, din Italia, Grecia, Marea Britanie, este foarte ușor să luăm modelul și să facem o lege adaptată la țara noastră”, a completat medicul ginecolog.

Cauzele infertilității

Dacă în străinătate genetica e prima cauză de infertilitate, în România vina o poartă infecțiile genitale netratate. ”Este o problemă de educație sanitară și de igienă. Femeile nu sesizează, nu se tratează la timp sau se tratează superficial. Sunt și foarte mulți doctori care nu tratează corect” a mai spus dr. Mircea Onofriescu.

Alte cauze ale infertilității sunt endometrioza, modificările hormonale, sindromul ovarului polichistic.

Ultimele stiri