joi, mai 26, 2022

Umflarea testiculelor la bărbați. Inflamația testiculară sau orhita este o afecțiune care se caracterizează prin inflamația unuia sau a ambelor testicule.

Cauzele apariției bolii sunt fie infecțiile bacteriene, fie cele virale. De cele mai multe ori, vina o poartă virusul urlian, cel care provoacă oreionul. Chiar dacă, uneori, bărbații sunt rușinați să meargă la medicului urolog, trebuie să știe că, netratată orhita poate duce la infertilitate!

Te-ar mai interesa: Ce sunt adaptogenii și cum vă pot ajuta să vă îmbu...

Datele statistice arată că marea majoritate a bărbaților care fac oreion la vârsta adultă pot face și orhită. Evident, dacă nu au fost vaccinați în copilărie împotriva oreionului așa cum este normal. Însă, specialiștii spun că în apariția bolii, un rol important în au și bolile cu transmitere sexuală. Mai exact, gonoreea sau chlamydia dar și infecții ale tractului urinar. Concret, orhita poate fi cauzată fie de o infecție bacteriană fie de o infecție virală.

Principalele simptome ale orhitei

 • Inflamația unui sau ambelor testicule,
 • Sensibilitate la nivelul scrotului,
 • Ejacularea e dureroasă,
 • Durerea și tensiune în testicule.
 • Disconfort la micțiune
 • Cresc nodulii limfatici în zona inghinală,
 • Apare greața și febra,
 • Uneori sunt și urme de sânge în spermă

Reține! Dacă ai astfel de simptome mergi la medic și nu le ignora. În lipsa tratamentului orhita duce la complicații grave. Mai exact la atrofia testiculară sau la infertilitate.

Te-ar mai interesa: 25 mai – Ziua Internațională a Copilului Dispărut....

Care sunt factorii de risc controlabili

 • Lipsa vaccinării copilului împotriva oreionului.
 • Infecții urinare repetate.
 • Anumite malformații congenitale la nivelul tractului urinar.
 • Sexul fără prezervativ și lipsa unui partener stabil.

În ce constă diagnosticul orhitei

Pentru diagnosticarea orhitei medicul va realiza un examen fizic dar și un examen rectal pentru a verifica dacă prostata este sensibilă sau extinsă. Medicul va recomanda și testul pentru sumarul de urină, uneori se fac și ecografii, dar și o ultrasonografie a testiculului inflama. Important este evident și examenul pentru secreția uretrală. Nu în ultimul rând pentru a exclude afecțiunile cu transmitere sexuală, pacientul va face și analize de sânge.

Te-ar mai interesa: A intrat în moarte cerebrală după ce a căzut cu tr...

În ce constă tratamentul orhitei bacteriene

De cele mai multe ori, dacă există un diagnostic de orhita bacteriană, pacientul va primi antibiotice. De asemenea, pentru ameliorarea simptomelor se pot lua și antiinflamatorii. Atenție! Dacă cauza bolii este o boală cu transmitere sexuală, tratamentul va trebui respectat și de partener.

În ce constă tratamentul orhitei virale

Pentru acest tip de boală nu există tratament specific. Însă, medicul va recomanda antiinflamatoare, analgezice și compresele cu gheața care chiar ajută la calmarea durerilor.

Te-ar mai interesa: Dieta keto: 5 alimente SĂNĂTOASE care ar putea împ...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private