Sari la conținut

Informația momentului despre această plantă: Calmează tusea, vindecă herpesul și reface plămânii

Remedii naturale
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Remedii naturale pentru detoxifiere

Informația momentului despre această plantă: Calmează tusea, vindecă herpesul și reface plămânii! 

Plantele medicinale, remedii naturale pentru multe afecțiuni. În România există și sunt cunoscute peste 1000 de specii de plante medicinale, multe dintre ele fiind cunoscute încă din perioada tracilor. Frunze, flori, fructe, tulpină și rădăcină sunt folosite, deopotrivă, de la multe plante medicinale, fiind consumate sub formă de ceai, decoct, infuzie, cataplasme etc.

Printre licorile cu nenumărate beneficii pentru sănătate se numără și ceaiul de lumânărică. Este o băutură aromată care a fost folosită de secole pentru a trata o varietate de afecțiuni, inclusiv tusea cronică, răceala și astmul. Studiile în eprubetă sugerează că acesta poate ameliora anumite afecțiuni respiratorii și chiar combate virusuri și bacteriile.

Iată care sunt beneficiile potențiale ale ceaiului de lumânărică

Ceaiul de lumânărică a fost legat de mai multe beneficii potențiale pentru sănătate.

Lumânărica este un tonic respirator suprem, care poate ajuta la refacerea plămânilor, ușurează spasmele, senzația de apăsare, tusea și calmează iritațiile și uscăciunea. Această buruiană comună poate fi cultivată în sălbăticie sau semănată în grădină.

  • Poate trata afecțiunile respiratorii. Lumânărica a fost folosită de mii de ani pentru a trata afecțiunile respiratorii și poate fi deosebit de eficientă în ameliorarea astmului, care provoacă umflarea căilor respiratorii și are ca rezultat simptome precum tusea, respirația șuierătoare și dificultăți de respirație.

Cercetările pe animale și pe oameni sugerează că ceaiul de lumânărică acționează prin reducerea inflamației, ajutând astfel la relaxarea mușchilor din tractul respirator.

Florile și frunzele plantei sunt folosite și pentru a trata alte afecțiuni respiratorii, cum ar fi tuberculoza, bronșita, amigdalita și pneumonia. Cu toate acestea, nicio cercetare pe oameni nu a studiat dacă lumânărica poate combate aceste afecțiuni.

  • Poate ajuta la combaterea infecțiilor virale. Unele studii în eprubetă sugerează că lumânărica ar putea poseda proprietăți antivirale puternice.

De exemplu, un studiu de testare în eprubetă a analizat mai multe plante medicinale și a constatat că extractul de lumânărică a fost deosebit de eficient împotriva virusului gripal.

Alte studii în eprubetă arată că extractul de lumânărică poate combate, de asemenea, pseudorabia, un virus din familia herpesului.

Cu toate acestea, sunt necesare cercetări pe oameni.

  • Ceaiul de lumânărică poate oferi și efecte antibacteriene. Un studiu în eprubetă a constatat că extractul de lumânărică a inhibat mai multe tulpini de bacterii, inclusiv Bacillus cereus, care se găsește în mod obișnuit în sol și în alimente.

Un alt studiu în eprubetă a observat că extractul de lumânărică a redus creșterea anumitor tipuri de bacterii care provoacă infecții, cum ar fi E. coli și Streptococcus pyogenes.

Deși sunt disponibile cercetări limitate la om, un studiu efectuat pe 180 de copii a indicat că această plantă poate trata infecțiile urechii, care sunt adesea cauzate de bacterii.

Acest studiu de 3 zile, în care s-au folosit picături pentru urechi care conțineau lumânărică alături de alte câteva extracte din plante de 3 ori pe zi, a redus durerile de ureche cu 93%, în medie. Cu toate acestea, nu este clar în ce măsură acest efect s-a datorat extractului de lumânărică față de alte plante folosite în picăturile pentru urechi, potrivit Healthline.

Efecte secundare potențiale ale ceaiului de lumânărică
Majoritatea persoanelor se pot bucura de ceaiul de lumânărică în siguranță, cu un risc minim de efecte adverse.

Cu toate acestea, planta de lumânărică poate provoca iritații ale pielii la unele persoane, așa că asigurați-vă că aveți grijă dacă manipulați direct planta.

Firele mici ale plantei pot, de asemenea, să vă irite gâtul, motiv pentru care este important să strecurați bine acest ceai înainte de a-l bea.

În plus, nu sunt disponibile cercetări cu privire la siguranța ceaiului de lumânărică pentru femeile însărcinate sau care alăptează. Astfel, aceste ar trebui să consultați un specialist din domeniul sănătății înainte de a-l folosi.

Dacă observați orice efecte secundare negative după ce ați băut acest ceai, luați în considerare reducerea consumului sau evitarea acestuia.

Mod de preparare a ceaiul de lumânărică
Recoltați frunzele cu aspect vesel pe tot parcursul sezonului pentru ceai, sirop, aburi sau tinctură, dar aveți grijă la identificarea plantei înainte de înflorire. Chiar dacă acesta este cel mai bun moment pentru a recolta frunzele, este ușor de confundat cu alte ierburi, inclusiv cu foxglovele mortale.

Puteți găsi pliculețe de ceai de lumânărică preambalate, extracte, capsule, tincturi și frunze uscate în multe magazine de sănătate, precum și online.

Pentru a prepara ceaiul cu frunze uscate, pur și simplu adăugați o mână mică de frunze la o cană de 240 ml de apă clocotită, apoi lăsați-le la infuzat timp de 15-30 de minute. Pentru a preveni iritarea gâtului, folosiți o strecurătoare sau o pânză de mestecat pentru a îndepărta cât mai multe dintre frunze.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel