Sari la conținut

Ingredientele ascunse din suplimentele alimentare. Sunt mult mai puțin controlate decât medicamentele și pot fi extrem de RISCANTE

Sunt nelipsite de pe rafturile magazinelor cu produse naturiste și promit să trateze orice afecțiune cu ajutorul extractelor benefice din plante, fie că este vorba despre o banală răceală, probleme cu somnul, acnee sau pietre la rinichi. Nu vă lăsați păcăliți de ambalaj, atenționează medicii, care spun că suplimentele conțin tot atâtea chimicale ca și medicamentele obișnuite.

Andreea Ciulac

Cercetările efectuate în anii 80’ la Institutul al Sănătății Femeilor din Iowa, SUA, au furnizat primele dovezi ale acestei teorii. Peste 38.000 de femei cu vârsta de 55 de ani și mai în vârstă au fost ținute ani de zile sub observație, pentru a vedea ce efect au suplimentele asupra sănătății lor. Femeile care au luat în mod constant vitamina B6, acid folic, magneziu, fier sau multivitamine sub forma suplimentelor dietetice și-au crescut simțitor riscul de moarte față de cele care nu au luat aceste remedii. Doar calciul a făcut o mică diferență în bine. „Aș spune că suplimentele sunt eficiente împotriva bolilor cronice ” , a fost concluzia profesorului  Jaakko Mursu, cel care a condus studiul.

Problema este că oamenii iau aceste pilule, în special, atunci când sunt sănătoși, dar vor să fie și mai sănătoși, dezobișnuindu-și sistemul imunitar să mai acționeze atunci când este într-adevăr nevoie.

În plus, pentru ca un nou tip de pastile să intre în farmacii, trebuie să treacă mai întâi de testele agențiilo care reglemntează  piața medicamentelor, un proces îndelungat și elaborios. În cazul suplimentelor însă, lucrurile se mișcă mult mai repede. Cumpărătorii care vor să semnaleze vreo problemă sunt trimiși direct la producător. Pericolul ascuns din suplimente sunt contaminanții, substanțe ajunse în pilule din greșeală, ca reziduu al producerii, ambalării, transportului sau stocării produsului respectiv. În luna mai, spre exemplu, un supliment pentru calmarea astmului numit Vita Breath a fost retras de pe piață, după ce o persoană s-a otrăvit din cauza nivelului exagerat de mare de plumb. Mai grav este că astfel de produse pot conține exact chimicalele pe care oamenii care le cumpără încearcă să le evite. Tot în acest an, o companie americană a retras un lot din suplimentul Sli-30 Herb Supliment, din cauza testelor care arătau că pilulele conțin urme de sibutramină, o substanță care inhibă apetitul folosită în pastilele de slăbit și care cresc presiunea arterială și intensifică activitatea inimii. „Am văzut cazuri în care pacienții au ajuns la Urgență confuzi și letargici după ce luaseră suplimente contaminate cu benzodiazepine, un soi de tranchilizante. La femei, de obicei, este vorba de amfetamine, conținute de suplimentele de slăbit sau de cele pentru îmbunătățirea vieții sexuale”, atrage atenția John Papadopoulos, doctor și director al Institutului Medical de la Universitatea New York. Acesta spune că, după toți acești ani în care cercetătorii s-au străduit să le testeze eficiența, suplimentele nu s-au dovedit cu nimic mai benefice decât efectul placebo.

Probabil că n-o să ne omore, dar nici n-o să ne ajute dacă ne-am pus în gând să trăim mai mult „, încearcă să liniștescă apele Donald Berry, professor de biostatistică la Universitatea din Texas.

 

Virgil Munteanu

Virgil Munteanu lucreaza in domeniul comunicarii din 1996. Incepand cu anul 2014, Virgil Munteanu, a inceput colaborarea, in calitate de redactor, imbratisand profesia de jurnalist, cu publicatii precum www.doctorulzilei.ro, www.animalzoo.ro, www.evz.ro, ww.capital.ro, www.evz monden.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel