Sari la conținut

Ingredientul care răspândește cancerul în corp. Medic: ”Majoritatea pacienților cu cancer nu mor din cauza tumorii primare. Ci, din cauza metastazelor”

cancer
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
metastaze

Ingredientul care răspândește cancerul. Cercetătorii ar putea explica modul în care zahărul ar putea alimenta dezvoltarea și răspândirea cancerului. Se spune că se reduce la un tip de zahăr în special: fructoză.

Testele pe șoareci arată un posibil mecanism prin care se întâmplă acest lucru. Descoperirile, publicate în revista Cancer Research, susțin studii care sugerează că persoanele care consumă mai mult zahăr au un risc mai mare de cancer – în special cancer de sân.

„Multor pacienți li se spune că nu contează ce mănânci după ce ești diagnosticat cu cancer. Această cercetare preliminară pe animale sugerează că, de fapt, contează”, a spus Lorenzo Cohen de la Universitatea din Texas MD Anderson Cancer Center, care a lucrat la studiu.

Descoperirile adaugă încă o dovadă la cele existente deja care arată că dieta occidentală este un factor de risc major pentru multe tipuri de cancer. Alte cercetări au arătat că cel puțin două treimi din toate cazurile de cancer se reduc la alegerea stilului de viață – consumul de tutun, o dietă nesănătoasă și lipsa exercițiilor fizice.

Fructoza ajută cancerul să se răspândească în organism

Cercetările au indicat, de asemenea, zahărul rafinat ca fiind unul dintre vinovați. Dar acest factor este mai greu de identificat, deoarece „zahărul” este un termen foarte larg utilizat. Unele zaharuri sunt nutrienți vitali, iar organismul folosește o formă de zahăr numită glucoză pentru a genera energie.

Echipa lui Cohen a descoperit că fructoza, în special, afectează un proces (sau cale) metabolic numit 12-LOX. Ajută celulele să metastazeze sau să se răspândească.

„Majoritatea pacienților cu cancer nu mor din cauza tumorii primare. Ei mor din cauza unei boli metastatice”, a declarat Cohen pentru NBC News.

Aceste descoperiri ajută la explicarea unui fenomen observat la pacienții cu cancer, în general: cei care mănâncă mai multe alimente dulci sunt mai predispuși să aibă forme de cancer avansate.

Echipa lui Cohen a folosit șoareci de laborator, dar susține că a făcut mulți pași pentru a se asigura că procesul este cât mai aproape de ceea ce se întâmplă în cazul oamenilor. Au hrănit șoarecii cu zahăr în doze foarte asemănătoare cu ceea ce mănâncă americanii, în fiecare zi, și au folosit șoareci care sunt predispuși genetic la cancer de sân, în același mod în care sunt mulți oameni.

Cu cât mănânci mai mult zahăr, cu atât tumorile cresc mai repede

Au hrănit șoarecii cu patru diete diferite care erau fie bogate în amidon, fie în diferite tipuri de zahăr.

„Un studiu pe oameni a raportat că zaharoza/fructoza/glucoza alimentară, dar nu amidonul, este asociată cu un risc crescut de cancer de sân”, au scris ei în raportul lor.

Când șoarecii aveau șase luni, 30% dintre cei hrăniți cu o dietă bogată în amidon aveau cancer de sân. Dar jumătate dintre șoarecii care au fost hrăniți cu zaharoză au avut tumori mamare. Și cu cât erau hrăniți cu mai mult zahăr, cu atât tumorile creșteau mai mari.

Zaharoza sau zahărul de masă este de fapt compus din două zaharuri: glucoză și fructoză. Echipa lui Cohen a vrut să vadă dacă unul sau altul a făcut diferența, pentru că organismul le procesează diferit.

„Fructoza este procesată mai mult de ficat, iar glucoza de pancreas și alte organe”, a spus Cohen.

Când șoarecii au primit mai multă fructoză, au avut tumori mai mari și care se dezvoltau mai rapid.  Acest lucru susține alte descoperiri care au arătat că tumorile pancreatice prosperă în cazul consumului de fructoză.

„Se pare că fructoza conduce acest proces inflamator mai mult decât glucoza”, a spus Cohen. „Din aceste serii de experimente se pare că fructoza este motorul procesului cancerigen.”

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel