Sari la conținut

Ingredientul OTRĂVITOR din alimente de care nu ştiai. Poate provoca atac de cord și AVC!

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
efecte nocive posibile

Medicii atrag atenţia că este nevoie o monitorizare mult mai atentă a dietei, în contextul în care s-a demonstrat ştiinţific că există un ingredient în alimente care poate provoca atac de cord și accident vascular cerebral.

Îndulcitorii din alimente pot crește coagularea sângelui, sporind riscul unor complicații periculoase, cum ar fi atacul de cord și accidentul vascular cerebral. Acest lucru este semnalat de un studiu publicat în European Heart Journal.

Experții în domeniul sănătății au emis un avertisment urgent, deoarece cercetările fac legătura între un înlocuitor popular al zahărului cu conținut scăzut de calorii și un risc crescut de atac de cord, accident vascular cerebral și decese legate de probleme cardiovasculare.

Xylitolul, un alcool de zahăr, este folosit ca aditiv și are cu 40% mai puține calorii decât zahărul adevărat. Acesta este prezent în mod natural în cantități mici în fructe și legume și este, de asemenea, produs de corpul uman.

Xilitolul poate fi găsit în produse populare, cum ar fi guma fără zahăr, bomboane, produse de patiserie, pastă de dinți și articole etichetate ca fiind „keto-friendly”.

sursa foto: abc.es

Anul trecut, aceeași echipă de cercetare a descoperit o legătură similară cu un alt îndulcitor popular, eritritolul. În cadrul unui studiu inovator, cercetătorii au măsurat nivelurile de xilitol natural în sângele a peste 3.000 de participanți la post.

Ei au descoperit că cei cu niveluri de xilitol în primii 25% aveau aproape de două ori mai mult risc de atac de cord, accident vascular cerebral sau deces în decurs de trei ani decât cei cu cele mai scăzute niveluri.

Oamenii de știință recomandă evitarea xilitolului și a alcoolilor de zahăr similari. Nu vă fie teamă să adăugați zahăr, miere sau fructe pentru un gust dulce la mâncarea dumneavoastră.

Exemple de produse care pot conține xilitol

  • gumă de mestecat fără zahăr
  • Pastă de dinți
  • Apă de gură
  • produse de patiserie
  • unt de arahide
  • băuturi pudrate
  • dulciuri
  • ketchup și sos BBQ
  • jeleuri și vitamine

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel