vineri, iunie 2, 2023

În sezonul rece, îngrijirea mâinilor este foarte importantă. Pielea sensibilă a acestora este atacată de mulți factori externi, printre care și temperatura rece. Cu atât mai mult, în contextul pandemic actual, dezinfectanții folosiți și soluțiile de curățare pot distruge bariera protectivă a pielii.

Mâinile se află printre cele mai expuse părți ale corpului la agresiunile din exterior. Fie că este vorba despre temperatura rece, dezinfectanții folosiți frecvent în această perioadă sau alți factori, acestea au nevoie de o atenție specială. Îngrijirea mâinilor se poate face simplu, în funcție de nevoile tale și aspectul pielii. Iată cum le poți îngriji corespunzător.

Cum îți protejezi mâinile de efectele negative ale dezinfectanților și ale soluțiilor de curățare?

„Aplicaţi o cremă specială pentru mâini – de câteva ori pe zi şi obligatoriu seara, la culcare. Există, în farmacii, creme speciale destinate mâinilor care au fost expuse la agresiuni din exterior (care conţin uree, vitamina A, vitamina E, dexpanthenol, acid hialuronic).

Te-ar mai interesa: Prof. dr. Leon Dănăilă: “Adevărata maladie Alzheim...

Dacă aţi dezvoltat o eczemă iritativă la nivelul mâinilor (dermatită alergică de contact), aţi putea avea nevoie de un antihistaminic pe cale generală, un dermatocorticoid topic pentru câteva zile sau chiar de o cremă cu efect antibiotic, dacă s-a produs o suprainfectare, recomandă Oana Clătici, dermatolog la Spitalul Universitar Bucureşti, potrivit Click! Sănătate.

De ce este atât de important să îngrijești pielea mâinilor?

Spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun, folosirea detergenților sau a dezinfectanților de mâini sunt factori externi ce pot distruge bariera cutanată, adică îndepărtează filmul lipidic protector de pe suprafaţa pielii, iar aceasta devine uscată, aspră, apare roşeaţa, mâncărimea, apoi fisurile dureroase.

Te-ar mai interesa: 7 boli pe care poți să le moștenești de la părinți...

Persoanele care suferă cel mai mult, în această cirsumstanță, sunt cele care au avut deja, sau au, probleme dermatologice.

Este recomandat să te speli pe mâini cu apă și săpun, mai ales în contextul pandemic actual, pentru aproximativ 20 de secunde. Apa trebuie să fie caldă, peste 25°C. De asemenea, dacă nu ai la dispoziție apa și săpunul, este important să știi că dezinfectanții funcționează într-un mod similar. Dezinfectantul trebuie să conțină minimum 65% alcool .

Te-ar mai interesa: ”De ce mă înțeapă inima?” Stresul, atacul de panic...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private