Sari la conținut

Îngrijorător! Ce au descoperit medicii români la o pacientă cu hepatită. Nu au mai întâlnit astfel de cazuri niciodată

Sursa foto: Arhiva doctorulzilei.ro

Hepatită de cauză necunoscută. O fetiţă de cinci ani este primul pacient din România depistat cu hepatită acută severă de cauză necunoscută. Copila a fost internată pe 4 aprilie la un spotal de specialitate, anunţă Ministerul Sănătăţii într-un comunciat de presă.

Potrivit Digi24, fetiţa este internată într-un spital din Capitală, iar domiciliul este în regiunea Bucureşti – Ilfov. „Biroul Regional OMS pentru Europa a raportat până la data de 21 aprilie 169 de cazuri de hepatită severă de cauză necunoscută (nu au fost detectate virusurile hepatitice cunoscute până în prezent), înregistrate la copii cu vârsta între 1 lună şi 16 ani.

insuficienţă hepatică în lipsa markerilor de infecție virală

Aceste cazuri au prezentat insuficienţă hepatică, adesea severă, niveluri ridicate ale enzimelor care indica citoliza hepatică şi icter. La 74 de cazuri a fost detectată prezenţa adenovirusului F41. Cazul raportat de România este al unei fetiţe în vârstă de 5 ani, internată la un spital de specialitate în data de 4 aprilie. Nu a fost detectată nici o infecţie virală activă, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi.

Starea copilului este stabilă, primeşte medicaţie simptomatică şi este în continuare spitalizat. Copilul nu a călătorit în străinătate şi nu are nici o legatură epidemiologică cu alt caz raportat catre OMS Europa.

Raportarea a avut la bază definiţia OMS de caz probabil, care se referă la insuficienţă hepatică, transaminaze >500 UI şi icter la un copil la care nu există markeri de infecţie virală hepatică. Facem aceste precizari pentru informarea opiniei publice şi pentru a elimina speculaţiile care ar putea produce îngrijorare în rândul părinţilor din România“, precizează MS în comunicatul amintit.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel