luni, martie 27, 2023

Mulți pacienți chiar dacă sunt adulți nu se prezintă la medicul stomatolog de frică. Nu de puține ori este văzut ca un act de curaj să onorezi o programare. Dar ce ne facem? Din fericire, stomatologia are mai multe instrumente prin care să transforme vizita la medicul dentist într-un lucru plăcut. Despre aceste metode care fac ca durerea și frica să dispară ne-a povestit Manuela Lupașcu, medic stomatolog, coordonator al clinicii LLLDental.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă în corpul tău dacă renunți la ZAHĂR...

De regula, frica apare din cauza experiențelor negative trăite de-a lungul timpului, lipsa controlului asupra situației, sentimentul de jenă legat de felul în care arată dantura, iar lista poate continua.

Indiferent de motivul care îi împiedică pe pacienți să se prezinte la medicul dentist, trebuie reținut că există soluții, astfel încât teama să poată fi depășită, iar inhalosedarea este una dintre ele. De exemplu, inhalosedarea reprezintă cea mai utilizată formă de sedare, introdusă în practica stomatologică de mai mult de un secol și jumătate. Scopul principal este relaxarea pacientului în timpul tratamentelor, folosind-se un amestec de oxigen și protoxid de azot (cunoscut și sub numele de gaz ilariant), administrat pe cale respiratorie, ne-a explicat medicul specialist.

Te-ar mai interesa: Iată care sunt obiceiurile care te îngrașă fără să...

Aceasta a mai spus și că efectele sale sunt rapide, total netoxice, apar la 2-3 minute după ce este inhalat și dispar la scurt timp după încetarea administrării lui. Astfel, sentimentul de teamă este eliminat destul de repede, pacientul devine liniștit și cooperează cu medicul stomatolog pe parcursul tratamentului.

Când se apelează la inhalosedare:

Inhalosedarea reprezintă o alegere ideală în următoarele situații: în cazul pacienților cărora le este teamă față de tot ce înseamnă cabinetul stomatologic, pentru persoanele cu nevoi speciale, atunci când se dorește creșterea confortului în timpul ședințelor stomatologice. Mai este de ajutor și pentru controlul reflexului de vomă și, în general, oricui dorește să fie relaxat pe durata tratamentelor.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă dacă mănânci zilnic terci de ovăz? ...

Datorită avantajelor sale, utilitatea inhalosedării a crescut considerabil, mai ales că multe persoane nu vin la medic de frică. Deoarece este foarte important ca pacienții să se prezinte periodic la control și ca problemele depistate să fie rezolvate cât mai repede, importanța acestui tip de sedare este cu atât mai mare, a mai spus medicul.

Principalele beneficiile inhalosedării sunt următoarele:

Te-ar mai interesa: Rolul ceaiului de păpădie în organism. Are capacit...

  • este o metodă sigură și noninvazivă;
  • efectele sale apar foarte repede;
  • pacientul se relaxează imediat;
  • intensitatea și durata pot fi ajustate în funcție de cât este necesar;
  • gazul este administrat pe care respiratorie;
  • nu prezintă efecte secundare;
  • efectele dispar la scurt timp după încetarea administrării, nu este nevoie ca pacientul să vină însoțit, iar după își poate relua activitățile obișnuite.

Medicul spune că această metodă de sedare este de mare ajutor, atât pentru medicii stomatologi, cât și pentru pacienți. Este foarte liniștitor să știi că există o soluție la îndemână pentru teama de cabinetul dentar, cu atât mai mult cu cât inhalosedarea este o metodă blândă și total netoxică. În plus, folosirea gazului ilariant conduce la creșterea confortului în timpul tratamentelor. Indiferent de motivele care au determinat apariția fricii, important este că stomatologia oferă o modalitate prin care poate transforma vizita la medicul dentist într-o experiență plăcută.

Te-ar mai interesa: Fructul care te ajută să slăbești. Expert: Dacă mâ...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private