Sari la conținut

Insomni, asociată cu o afecțiune medicală gravă. Sunt vizați toți cei trecuți de 50 de ani

Accident vascular cerebral, asociat cu insomnia
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Persoanele trecute de 50 de ani, risc mare de AVC

Insomni, asociată cu o afecțiune medicală gravă.  Insomnia este o tulburare de somn care poate crește riscul de AVC (accident vascular cerebral). Studiile au arătat că lipsa de somn de lungă durată poate afecta sistemul cardiovascular, creșând tensiunea arterială și inflamația în organism, care sunt factori de risc major pentru AVC.

De asemenea, insomnia poate contribui la formarea cheagurilor de sânge, care pot bloca arterele și provoca un AVC. Este important să fie tratată insomnia și să se urmeze un program regulat de somn pentru a reduce riscul de AVC. De asemenea, este recomandat să se consulte un medic pentru a identifica și trata factorii de risc suplimentari pentru AVC.

AVC
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Dr. Daniela Bartoș, doctor în Științe Medicale, medic primar medicină internă, medic primar cardiologie, a explicat, în exclusivitate pentru doc.ro, ce legătură există între insomnie și riscul de AVC.

Simptomele insomniei, cum ar fi efortul de a adormi sau de a avea un somn odihnitor ori de a reuși să te trezești dimineața nu doar că te epuizează, dar pot să-ți pună viața în pericol.

La această concluzie au ajuns oamenii de știință în urma unui studiu publicat recent. Ei au descoperit că există o legătură foarte puternică între un somn adecvat și sănătatea noastră cardiovasculară, mai exact insomnia poate favoriza apariția accidentelor vasculare cerebrale1. Cercetătorii au analizat datele de la 31.126 de persoane pe parcursul a 18 ani și au descoperit că persoanele care se confruntau cu simptomele insomnie aveau un risc foarte mare de a face un accident vascular cerebral.

Oamenii de știință au ajuns la această concluzie după ce au făcut un sondaj pe americanii cu vârsta peste 50 de ani și soților acestora, din 2002 până în 2020. Doar cei care nu au avut accident vascular cerebral la momentul inițial au fost incluși în acest studiu.

Au fost incluzi în acest studiu persoanele care sufereau de insomniei și care se confruntau cu dificultăți de inițiere a somnului, dificultăți de menținere a somnului, trezirea prea devreme și somn neodihnitor.

În urma acestui studiu, cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele cu insomnie, cu cât aveau mai multe simptome, cu atât riscul este mai mare. Mai exact, cei care au raportat cinci până la opt simptome de insomnie au avut un risc cu 51% mai mare de accident vascular cerebral în comparație cu persoanele fără semne de insomnie.

„Există o mulțime de date care demonstrează deja relația dintre somnul insuficient și neodihnitor și riscul de accident vascular cerebral. Acesta poate crește riscul de viitoare evenimente cardiovasculare și de accident vascular cerebral”, a declarat Dr. Hardik Amin, specialist în accident vascular cerebral la Yale Medicine din Connecticut.

Privarea de somn și insomnia sunt legate de un risc mai mare de factori de risc de accident vascular cerebral

„Persoanele care suferă de insomnie vor avea ritmuri circadiene întrerupte, ceea ce poate duce la creșterea tensiunii arteriale peste noapte în timpul somnului. În mod normal, când o persoană are un somn sănătos, tensiunea arterială ar trebui să scadă în timp ce doarme”, a declarat Dr. Hardik Amin, specialist în accident vascular cerebral la Yale Medicine din Connecticut.

Deși există un nivel bun de înțelegere cu privire la legătura dintre sănătatea inimii și somn, toate detaliile nu sunt pe deplin cunoscute, ceea ce face ca studiile ca acesta să fie de folos pentru specialiști.

Persoanele sub 50 de ani, risc mai mare de AVC

Un alt lucru important de menționat este că cazurile de accident vascular cerebral nu au fost corelate cu persoanele mai în vârstă din studiu. De regulă, pacienții mai tineri nu ar trebui să aibă niciun un risc de accident vascular cerebral. Însă studiul mai sus citat arată că tocmai riscul de AVC este mai mare printre persoanele cu insomnie și care au sub 50 de ani.

În plus, dr. Martha Robinson, profesor asistent în neurochirurgie la Școala de Medicină a Universității Tulane din New Orleans, a subliniat că persoanele în vârstă au mai mulți factori tradiționali de risc de accident vascular cerebral – cum ar fi hipertensiunea arterială, colesterolul crescut și diabetul – iar vârsta înaintată este un factor de risc în sine.

Însă, este important de menționat că nu există neapărat o linie directă între insomnie și accident vascular cerebral. Corelația nu este egală cu cauzalitate. În schimb, insomnia la pacienții mai tineri poate implica, de asemenea, că apar și alte probleme de sănătate, fie singure, fie potențial din cauza insomniei. Aceste riscuri pentru sănătate pot expune pe cineva la un risc crescut de accident vascular cerebral.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel