Sari la conținut

Insomnia, simptomul unei afecțiuni grave. Cu ce te poți confrunta dacă nu reușești să dormi suficient?

afectiuni grave

Un stil de viață haotic și un program foarte încărcat pot fi primii factori ce contribuie la dezvoltarea tulburărilor de somn. Acestea sunt în strânsă legătură cu epuizarea fizică și psihică a persoanei respective, iar organismul poate ceda în fața unor afecțiuni grave. Un astfel de program pot slăbi sistemul imunitar, ceea ce îl face vulnerabil în fața infecțiilor și a altor boli.

Insomnia poate fi un simptom al unui stil de viață mult prea solicitant. Suprasolicitarea organismului poate afecta atât sănătatea fizică, cât și psihică, ducând la dezvoltarea unor afecțiuni grave. Cum poți remedia situația, găsind motivul care stă la baza insomniei și a oboselii?

„Epuizarea cronică apare încet, încet atunci când o persoană depunde un eferot susţinut foarte mult timp sau atunci când activitatea respcetivă nu îi mai face plăcere sau activităţile sunt foarte intense sau cu termene limită extrem de scurte sau mult mai solicitante decât capacitatea persoanei respective. Diferenţa dintre epuizare şi stres ar fi că stresul este benefic pentru că activează organismul, dar este nevoie ca organismul să se şi refacă, să aibă pauze prin care să se încarce cu energie, să se relaxeze. Atunci când efortul este susţinut, nu mai există momente de pauză sau de relaxare”, susține Monalisa Tudor, psihoterapeut, conform Digi24.

Cum recunoști starea de burnout, sau oboseala cronică?

”Ne dăm sema că suferim de burnout atunci când suntem tot timpul obosiţi, oboseala care apare atunci când o persoană deşi doarme suficient, tot se trezeşte obosită. Alte simptome ar fi: insomnia, lipsa poftei de mâncare, lipsa activităţilor care până la un moment dat îi făcea plăcere persoanei respective, apar simptome ca dureri de stomac, palpitaţii, dureri de cap, ameţeli, scăderea imunităţii. Persoana care are burn out este extrem de iritată şi are tendinţa să se certe cu cei din jur şi se retrage social. Pot apărea depresia sau anxietatea”, explică psihoterapeutul.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: