Sari la conținut

Insuficiența renală. Simptome pe care nu trebuie să le ignori. Primele semne care să te trimită la doctor

rinichi sănătoși

Rinichii sunt organe esențiale pentru organism. Aceștia curăță toxinele din sânge și fac parte din sistemul natural de curățare și detoxifiere a organismului. 

Totuși, aceștia pot fi copleșiți de acumularea toxinelor și de stilul de viață nesănătos adoptat. Astfel, se pot declașa anumite boli grave, precum insuficiența renală. În acest caz, rinichii nu mai funcționează în mod corespunzător și acumulează apă și substanțe nocive.

Simptomele timpurii pot fi confundate cu manifestări ale unor afecțiuni mai puțin grave. De aceea, trebuie să fim atenți la fiecare simptom. Depistarea în timp util este esențială pentru salvarea rinichilor și evitarea riscurilor.

Simptomele insuficienței renale

Declanșarea inflamațiilor 

Când rinichii nu funcționează corect, nu pot elimina corespunzător lichidele, iar acestea se acumulează în organism. Asta duce la apariția inflamațiilor la nivelul picioarelor, gleznelor, mâinilor, feței.

Gust metalic și halenă

Când reziduurile se acumulează în sânge (uremie), bolnavul începe să sesizeze că alimentele au alt gust, iar respirația este urât mirositoare.

Multe persoane cu insuficiență renală nu mai suportă gustul cărnii sau își pierd total pofta de mâncare și slăbesc. Gustul neplăcut nu dispare dacă cavitatea bucală este spălată sau pacientul mestecă gumă.

Greață și vomă

Aceste două simptome ale insuficienței renale sunt cauzate tot de uremie și contribuie la pierderea în greutate, scrie Doza de Sănătate.

Dificultăți de respirație

Insuficiența renală poate cauza probleme la nivelul plămânilor din cauza fluidelor acumulate în exces, care nu pot fi eliminate.
Anemia, de asemenea, slăbește organismul, cauzând dificultăți de respirație care se manifestă atât când pacientul depune efort, cât și la odihnă.

Alte simptome specifice insuficienței renale

  • senzație de frig constantă, indiferent de temperatura ambientală sau anotimp
  • amețeală și probleme de concentrare
  • dureri de spate
  • erupții sau mâncărimi cutanate
  • oboseală excesivă
  • modificări ale urinei

Pentru că toate aceste simptome pot fi ușor confundate cu alte probleme de sănătate mai puțin grave este indicat să consultați un medic imediat ce observați semnele.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel