Categories: Ştiri sănătate

Insulină de ultimă generație, disponibilă pentru pacienții români cu diabet. Va fi decontată 100%

Toujeo, insulina bazală de ultimă generație (insulină glargin [de origine ADNr] injectabilă, 300 U/mL) indicată pentru tratamentul adulților cu diabet zaharat de tip 1 și 2 a fost lansată în România. Noul produs a demonstrat un control glicemic stabil și prelungit, cu o durată de acţiune de peste 24 de ore, cu o variabilitate redusă a glicemiei, la aceeași persoană, pe parcursul zilei, în comparație cu insulina glargin disponibilă până în acest moment (insulină glargin [de origine ADNr] injectabilă, 100 U/mL).

România, ţara în care Nicolae Paulescu a descoperit insulina, este în primul val de ţări europene în care persoanele cu diabet vor avea acces la insulina bazală de ultimă generație. Conform Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, aproximativ 700.000 de români suferă de diabet zaharat.

Obiectivul tratamentului diabetului este de a aduce nivelurile de glucoză din sânge la ținta de control cu scopul de a reduce incidenţa apariţiei complicaţiilor micro şi macrovasculare ale diabetului.  Totuși, aproximativ 50% dintre persoanele cu diabet, care urmează un tratament cu insulină sau nu, nu își ating ținta de control a glicemiei.

”Diabetul este asociat cu fluctuații rapide ale nivelului de glucoză din sânge, iar un control instabil al glicemiei poate duce la hiperglicemie sau hipoglicemie. Acestea pot contribui la apariţia mai precoce a complicaţiilor microvasculare (afectarea oculară, renală, a nervilor periferici) şi macrovasculare (evenimente cardiovasculare). Un control deficitar al glicemiei, apariţia complicaţiilor, aderență redusă la tratament şi optimizarea stilului de viaţă contribuie la reducerea calității vieții persoanei cu diabet și creșterea cheltuielilor de sănătate”, a explicat Prof. Dr. Cristian Serafinceanu, Președinte al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Diabetul este o boală evolutivă şi de aceea, deşi există mai multe opţiuni de tratament, multe persoane cu diabet de tip 2 au nevoie de insulină pentru a obține un control adecvat al glicemiei. În procesul de gestionare a diabetului, inițierea terapiei cu insulină este uneori  întârziată din diferite motive (inerţie clinică, teamă de injectie, etc), unul dintre acestea fiind şi teama de hipoglicemie9-10.

”Insulina bazală analog este deja un standard pentru tratamentul persoanelor cu diabet zaharat tip 1 şi 2. În acest context, insulina glargin s-a impus prin eficacitate şi siguranţă dovedite (hipoglicemie, siguranţa cardiovasculară), fiind insulina bazală analog cea mai utilizată în practica medicală curentă din întreaga lume. Cu toate acestea, atât medicul, cât şi pacientul se confruntă cu necesitatea realizării echilibrului dintre controlul diabetului și riscul de hipoglicemie, ceea ce poate limita capacitatea de a optimiza tratamentul cu insulină bazală. Aceasta duce la diminuarea încrederii pacienților în capacitatea de auto-control. De aceea, este binevenită o nouă formulare de insulină glargin care prin reducerea riscului de hipoglicemie, administrarea mai flexibilă, controlul mai stabil al glicemiei pe durata a 24 ore, va îmbunătăţi atât controlul diabetului, cât şi calitatea vieţii persoanelor cu diabet”, a declarat Prof. Dr. Nicolae Hâncu, Membru de Onoare al Academiei Române și Președinte de Onoare al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Eficacitatea și siguranța Toujeo au fost evaluate prin programul de studii clinice EDITION, care include mai multe studii internaționale de fază III, care au inclus peste 3.500 de adulți cu diabet zaharat de tip 1 sau 2, necontrolați cu tratamentul lor actual. România s-a numărat printre țările incluse în studiul EDITION, prin intermediul a numeroşi investigatori și pacienți.

Noua insulină și-a demonstrat capacitatea de a controla eficient glicemia, având totodată, un profil de siguranță favorabil. În studiile derulate la pacienți cu diabet zaharat de tip 2, noua insulină a demonstrat un risc semnificativ mai mic de episoade hipoglicemice diurne (în orice moment al zilei) și nocturne, comparativ cu insulina glargin disponibilă până în acest moment (insulină glargin [de origine ADNr] injectabilă, 100 U/mL).

Recent Posts

Epidemie de miopie! Jumătate din populaţia planetei va avea nevoie de ochelari

Cercetătorii estimează că aproximativ jumătate din populația planetei va avea nevoie de lentile de corecție…

o oră ago

Se schimbă tratamentul pentru pacienţii cu diabet. Ţara europeană care a luat decizia radicală

O ţară europeană a luat decizia radicală de a începe să le ofere pacienţilor care…

2 ore ago

ANM, semnal de alarmă: PLOI şi VIJELII de Paște. PROGNOZA detaliată

Meteorologii atrag atenţia că vremea va continua să fie capricioasă, iar temperaturile vor scădea la…

2 ore ago

Decizie-şoc luată de familia marelui fotbalist argentinian Diego Maradona. Un nou raport privind cauzele decesului

Copiii fostului mare fotbalist argentinian Diego Maradona, care a murit în 2020, au cerut justiţiei…

3 ore ago

Cele mai periculoase 3 băuturi pentru diabetici

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), valoarea normală a glicemiei la adulţi este cuprinsă între…

3 ore ago

Medicii din Iaşi au prelevat organe de la un donator din Bulgaria

Agenţia Naţională de Transplant (ANT) anunţă că medicii din Iaşi au transplantat organe prelevate de…

4 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic