Sari la conținut

Întâmpinarea Domnului: Cea mai mare sărbătoare din luna. Alimentul pe care este cu desăvârşire interzis să-l consumi azi

 

Intampinarea Domnului este praznuita la 40 de zile de la nasterea lui Hristos. Stratenia este cea mai importantă sărbătoare din luna februarie și este celebrată pe 2 februarie

Întâmpinarea Domnului: Cea mai mare sărbătoare din luna. Alimentul pe care este cu desăvârşire interzis să-l consumi azi

Sărbătoarea celebrată chiar la începutul lunii februarie și se dă dezlegare la pește și marchează simbolic momentul închinării Pruncului Sfânt în fața Lui Dumnezeu.

Întâmpinarea Domnului este prăznuită la 40 de zile de la nașterea lui Hristos, pe 2 februarie.

Mântuitorul este dus la Templu de Fecioara Maria și dreptul Iosif pentru împlinirea Legii, care prevedea ca orice întâi născut de parte bărbătească să fie afierosit (dedicat) lui Dumnezeu în a 40 a zi de la naștere.

În Templu sunt întâmpinați dreptul Simeon și prorocita Ana. Potrivit tradiției, dreptul Simeon a făcut parte din traducătorii Pentateuhului din limba ebraica în greacă.

În momentul în care a ajuns la textul „Iată Fecioara va lua în pântece și va naște fiu”, a înlocuit termenul „fecioara” cu „femeie”. Pentru necredința sa, Dumnezeu i-a făgăduit ca nu o să moară până nu va vedea pe Mesia născut din Fecioară (Luca 2, 25-26).

Mântuitorul este dus la Templu de Fecioara Maria și dreptul Iosif pentru împlinirea Legii, care prevedea ca orice întâi născut de parte bărbătească să fie afierosit lui Dumnezeu în a 40 a zi de la naștere.

Întâmpinarea Domnului sau aducerea Lui spre închinare a rămas și în tradiția populară ca îndatorire a mamelor de a aduce pruncii la biserică, la patruzeci de zile după naștere, pentru molifta de curățirea lor și închinarea pruncilor la sfintele icoane.

Obiceiuri creștine de Întâmpinarea Domnului

În credința populară ziua de 2 februarie este cunoscută sub denumirea de Ziua Ursului potrivit crestinortodox.ro.

Sărbătoarea Întâmpinării Domnului mai poartă denumirea populară de Ziua Ursului. Acest animal este un simbol al Întâmpinării Domnului, deoarece se spune că, în această zi, ursul iese din bârlog pentru prima oară după perioada iernii și, în funcție umbra lui, se pot face previziuni referitoare la vremea de peste an.

Concret, dacă afară este soare, iar ursul reușește să își vadă umbra, atunci se va întoarce în bârlog, iar iarna va mai dura aproximativ şase săptămâni. Însă, dacă vremea este închisă și ursul nu reuşeşte să îşi vadă umbra, e semn că primăvara este aproape.

Pentru că ursul este în centrul atenţiei în această zi de mare sărbătoare, el trebuie onorat. Există o superstiție potrivit căreia cei care vor consuma miere de albine pe data de 2 februarie vor atrage energiile negative. Şi asta întrucât consumul de miere, alimentul de bază al ursului, este considerat la adresa muncii acestui animal.

“Târcolitul viilor”- obicei vechi la Întâmpinarea Domnului

  • Capul familiei trebuie să meargă la vie în dimineața Întâmpinării Domnului. Acesta trebuie să aibă la el un fel de caltaboș și o sticlă de vin. Va oficia, astfel, un fel de ritual.
  • După ce va ocoli via de trei ori, va pune în fiecare colț al podgoriei o bucată de caltaboș, după care va tăia o coardă de viță pe care o va unge cu funingine.
  • El bea apoi din vin. La final va rosti: “ Doamne, să-mi faci strugurii cât bundaretele de mari!.

Superstiții de Întâmpinarea Domnului

  • se spune că în data de 2 februarie, dacă iese ursul din bârlog și își vede umbra, se duce repede înapoi în bârlog și mai doarme, este semn ca nu vine primăvara. Dacă nu își vede umbra rămâne afară și este aproape primăvară.
  • atunci când bea un bou apă din streașina casei, înseamnă că anul va fi unul cu mană pentru albine și oi;
  • dacă în ziua de Stretenie este cald, atunci, în cursul anului, va fi vară călduruoasă și îmbelșugată
  • atunci când în această zi este frig, ger și viscol, atunci vara va fi friguroasă și neroditoare;
  • În ziua Streteniei, se strâmbă pârtia, ceea ce înseamnă că se va topi zăpada.
  • Cei care lucrează în ziua de Stretenie se vor îmbolnăvi
  • Dacă boul, în cursul zilei de Stretenie, va bea apă din urma lui, atunci este semn că trece iarna;

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.