Sari la conținut

Inteligenţa Artificială ar putea accelera descoperirea de noi medicamente

medicamente inovatoare
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Oamenii de ştiinţă chinezi au dezvoltat un nou instrument de inteligenţă artificială (AI) care ar putea să accelereze considerabil procesul de descoperire a unor noi medicamente.

Cercetătorii de la Institutul Materia Medica din Shanghai din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe au prezentat PBCNet, sau reţeaua de comparare a legăturii în perechi, într-un studiu publicat recent în revista Nature Computational Science.

Instrumentele de inteligenţă artificială au fost utilizate pe scară largă pentru a depista substanţe chimice care pot fi transformate în medicamente, însă eficienţa lor continuă să reprezinte o provocare. PBCNet este conceput pentru a compara afinitatea relativă de legare între liganzi similari – molecule sau ioni care se leagă de molecule mai mari, potrivit studiului.

Experiment bazat pe simulare

Un experiment bazat pe simulare a arătat că PBCNet optimizat prin învăţare activă poate accelera optimizarea structurii cu 473% şi poate economisi resurse de calcul cu o medie de 30%, informează agenţia de presă Xinhua, citată de Agerpres.

Echipa chineză a creat, de asemenea, un serviciu web open-source cu o interfaţă grafică uşor de utilizat pentru confortul utilizatorilor. Instrumentul poate fi utilizat la adresa pbcnet.alphama.com.cn.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel