Sari la conținut

Inteligența artificială în medicină. Tomograia IA poate detecta riscul unui atac de cord, înainte de apariția simptomelor

Sursă foto: BBC

O tehnologie care identifică persoanele cu risc de infarct în următorii 10 ani a fost calificată de oamenii de știință drept „revoluționară”.

Modelul de inteligență artificială (AI) detectează inflamațiile din inimă care nu apar la scanările CT, care implică o combinație de raze X și tehnologie computerizată.

Un proiect pilot, sprijinit de NHS England, se desfășoară în cinci spitale din Oxford, Milton Keynes, Leicester, Liverpool și Wolverhampton.

O decizie privind utilizarea sa în cadrul NHS este așteptată în câteva luni.

Dezvoltatorul său, Caristo Diagnostics, o companie spin-out a Universității Oxford, a declarat că lucrează deja la adaptarea tehnologiei pentru a preveni accidentele vasculare cerebrale și diabetul.

„Această tehnologie este transformatoare și schimbă regulile jocului, deoarece pentru prima dată putem detecta procesele biologice care sunt invizibile pentru ochiul uman, care preced dezvoltarea îngustărilor și blocajelor în inimă”, a declarat profesorul Keith Channon, de la Universitatea din Oxford,potrivit BBC Health.

Datele studiului la care au apelat cercetătorii

Ca parte a proiectului pilot, pacienții care suferă de dureri toracice și care sunt trimiși pentru o tomografie computerizată de rutină sunt analizați de platforma CaRi-Heart AI a Caristo Diagnostics.
Un algoritm, care detectează inflamația și placa coronariană, este apoi evaluat de operatori instruiți pentru a verifica acuratețea.

Cercetările au arătat că inflamația crescută este legată de un risc mai mare de boli cardiovasculare și de atacuri de cord fatale.

British Heart Foundation (BHF) estimează că aproximativ 7,6 milioane de persoane suferă de boli de inimă în Regatul Unit, iar costul anual pentru NHS în Anglia este de 7,4 miliarde de lire sterline, conform cifrelor guvernului.

Aproximativ 350 000 de pacienți sunt trimiși pentru o tomografie computerizată cardiacă în fiecare an în Regatul Unit, a declarat BHF.

Studiul Orfan (Oxford Risk Factors and Non-invasive imaging), la care au participat 40 000 de pacienți și care a fost publicat în Lancet, a constatat că 80 % dintre oameni au fost trimiși înapoi la asistența medicală primară fără un plan definit de prevenire sau tratament.

Concentrându-se pe această cohortă, cercetătorii au declarat că au descoperit că, în cazul în care pacienții prezentau inflamații la nivelul arterelor coronare, aceștia aveau un risc de 20 până la 30 de ori mai mare de a muri în urma unui eveniment cardiac în următorii 10 ani.

Potrivit BBCstudiul finanțat de BHF a arătat că utilizarea tehnologiei AI a dus la prescrierea de medicamente sau la recomandări de schimbări în stilul de viață pentru 45% dintre acești pacienți, cu scopul de a reduce riscul viitoarelor atacuri de cord.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Studiu de caz

Ian Pickard, în vârstă de 58 de ani, din Barwell, Leicestershire, a fost trimis pentru o tomografie computerizată în noiembrie 2023, după ce a suferit dureri persistente în piept.

El a fost inclus în studiul Orfan de la University Hospitals of Leicester NHS Trust.

În urma testelor efectuate cu ajutorul analizei AI, care au indicat un risc crescut de atac de cord, vânzătorului de geamuri duble i s-au prescris statine, i s-a recomandat să renunțe la fumat și să facă mai multă mișcare.

„Este un mare semnal de alarmă”, a spus Pickard. „Și când îl vezi pe hârtie, îți dai seama cât de grav este. Este ceva la care te poți uita în fiecare zi și te poți gândi: „Trebuie să fac ceva în legătură cu asta”.

Medic: cu ajutorul AI putem identifica cu precizie activitatea bolii în arterele pacienților

Profesorul Charalambos Antoniades, conducătorul studiului Orfan, a declarat că instrumentele disponibile până acum erau primitive, deoarece calculatoarele de risc puteau evalua doar factorii de risc generali, cum ar fi dacă un pacient este diabetic, fumează sau este obez.

El a declarat pentru BBC că „acum, grație acestei tehnologii [AI], putem identifica cu precizie activitatea bolii în arterele pacienților înainte ca boala să se manifeste complet. Aceasta ne permite să intervenim devreme pentru a opri evoluția bolii și pentru a trata pacienții, prevenind astfel dezvoltarea afecțiunii și apariția atacurilor de cord”.

Institutul Național pentru Sănătate și Excelență în Îngrijire evaluează în prezent tehnologia pentru a determina dacă aceasta ar trebui să fie implementată în NHS.

Aceasta este, de asemenea, în curs de examinare în Statele Unite ale Americii și a fost aprobată pentru utilizare în Europa și Australia, notează BBC.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel