Sari la conținut

Înțepătura de țânțari poate fi letală! Medic: 5 semnale de alarmă care impun prezentarea de urgență la spital

Virus tantari
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
virusul West Nile, semnalat la peste 80 de persoane

Înțepătura de țânțari poate fi letală! Medic: 5 semnale de alarmă care impun prezentarea de urgență la spital.

Medicul de la Spitalul Clinic de Urgență ”Nicolae Oblu” din Iași atrage atenția asupra înțepăturilor de țânțari și explică care sunt cele 5 semnale de alarmă la care trebuie să fii atent. În cazul simptomelor de febră ridicată, vărsături, sensibilitate crescută la lumină care apar la 2-8 zile după înțepătura unui țânțar, prezentarea la spital este obligatorie, susține medicul Tudor Ciuhodaru, într-o postare pe contul său de Facebook.

„Semnal de alarmă. Nu neglijați înțepăturile de țânțari. Pot deveni letale. Sunt 5 semne de alarmă care impun prezentarea de urgență la spital mai ales că virusul West Nile a fost depistat deja în România în contextul unei monitorizări a riscului epidemiologic arboviral. Medicii de la infecțioase se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri”, explică Tudor Ciuhodaru.

Tudor Ciuhodaru: 5 semnale de alarmă care impun prezentarea de urgență la spital

„Ce trebuie să știți (să faceți). (Mic) ghid pentru toți cei ce vor o vară ferită de neplăcerile provocate de țânțari. Până când educația pentru sănătate va fi predată în toate școlile din România (așa cum prevede legea Ciuhodaru depusă de mai multe ori în parlament) e bine de știut:

1. Sunt 5 semnale de alarmă care impun prezentarea la urgență: febră ridicată însoțită de durere de cap intensă, vărsaturi, stare generală alterată, sensibilitate crescută la lumină apărute la 2-8 zile după înțepătura de țântar.

2. Este necesară spitalizarea și tratarea cu medicație intravenoasă.

3. Nu exista un tratament specific pentru virusul West Nile.

4. În cazul fomelor de severitate medie (1 din 5 cazuri) ce evoluează cu febră, cefalee, grețuri, vărsături, dureri musculare și articulare, urticarie, rar limfadenopatie) starea pacientului se îmbunătățește cam după 7-10 zile.

5. Prevenția rămâne cea mai bună alternativă:

a) Evitați înțepăturile de țânțar (chiar dacă ieșiți afară pentru scurt timp). Intervalul dintre apusul și răsăritul soarelui este perioada de activitate maximă pentru majoritatea speciilor de tânțari. Evitați activitățile în aer liber în această perioadă sau

b) Folosiți pe pielea expusă substanțe care resping insectele. Substanțele pe bază de permethrin nu se aplică direct pe piele.

c) Purtați haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi și ciorapi. (!!!) Țânțarii pot înțepa și prin haine. Aplicarea de substanțe care resping țânțarii pe bază de pemethrin pe suprafața hainelor poate asigura un grad suplimentar de protecție.

d) Utilizați și verificați integritatea plaselor contra insectelor.

e) Puteți limita înmulțirea tânșarilor reducând locurile în care băltește apa (din jurul caselor și din subsolurile blocurilor)”, atrage atenția medicul Tudor Ciuhodaru.

Înțepătura de țânțari poate fi letală! Ce trebuie să reții:

1. Principala cale de transmitere la om este înțepătura de țânțari.

2. Virusul nu poate fi transmis prin contact fizic (atingere sau sărut)!

3. Transfuziile pot fi o sursă de infecție.

4. Practic orice persoană (indiferent vârstă) înțepată de țânțari este predispusa la infectarea cu virusul West Nile însă

5. Probabilitatea ca o persoană să se îmbolnăveasca de la o singură înțepătură este totuși redusă.

6. 90% dintre cei infectați nu prezintă simptome.

7. Manifestările pot fi diverse: de la cele asemănătoare unei simple răceli până la semne de meningo-encefalită.

8. 1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvoltă simptome severe de boală.

9. Riscul de îmbolnăvire severă și deces este mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiențe imune.

10. Simptomele pot persista pe perioada mai multor săptămâni iar efectele neurologice pot fi permanente.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel