duminică, ianuarie 29, 2023

Te-ai îmbolnăvit, ai o durere și ajungi să iei medicamentele recomandate de medic. Pe toate ambalajele medicamentelor găsești avertismentul de a nu consuma alcool.

Deși ești tentant să nu ții cont de aceste avertismente? Rău faci! Eticheta „Nu bea alcool” trebuie luata in serios pentru a evita posibilitatea unor interacțiuni medicamentoase periculoase sau chiar mortale. Este posibil să fii în pericol și nici măcar să nu o știi.

Te-ar mai interesa: Cancerul uterin: semne, simptome și rata de suprav...

Specialiștii atrag atenția că asocierea unor medicamente cu alcool poate interveni în tratamentul cu succes al medicamentelor.

Efectele interacțiunii dintre alcool și medicamente pot fi destul de grave pentru organismul uman, anumite medicamente în asociate cu alcoolul sunt toxice pentru stomac, ducând la apariția durerilor, iar în cazuri mai grave chiar a ulcerelor. Marea majoritatea a pacienților știu că atunci când iau antibiotice nu au voie să bea alcool. Dar o mulțime de alte medicamente în combinație cu un pahar de vin sau cu o bere pot cauza probleme grave de sănătate.

Te-ar mai interesa: Prof. Vlad Ciurea: Efectele miraculoase asupra org...

Iată ce pericole apar dacă bei când iei medicamente:

 • Antiinflamatoarele duc la dezvoltarea durerilor de stomac și în cazuri rare la hemoragii digestive.
 • Somniferele asociate cu alcoolul duc la apariția tulburărilor de echilibru și a stării de somnolență în exces.
 • Medicamentele pentru hipertensiune asociate cu alcool produc amețeală, stări de leșin. Alcoolul poate favoriza și creșterea tensiunii arteriale.
 • Și medicamentele care se iau atunci când ai aciditate gastrica dacă sunt asociate cu alcoolul duc la scăderea tensiunii arteriale.
 • Anticoagulantele dacă interacționează cu alcoolul duc la apariția hemoragiilor interne.
 • Medicamentele care se iau în cazuri de alergie dacă se combină de exemplu cu bere fac ca persoana în cauză să aibă amețeli și stări de vomă puternice.
 • Analgezicele și alcoolul pot da naștere unor probleme grave de natură respiratorie.
 • Administrarea de steroizi și consumul de alcool poate duce la sângerări și ulcerații la nivelul stomacului.
 • Diureticele în combinație cu alcoolul duc la deshidratare și la scăderea tensiunii arteriale.
 • Dacă asociem alcoolul fie și în cantități mici atunci când luăm antibiotic sunt mari șanse să avem transpirații, amețeli, să ne scadă tensiunea brusc iar antibioticul să fie total ineficient.
 • Dacă ai diabet zaharat, iei tratament cu antidiabetice orale și bei, sunt mari șanse să faci o criză de o hipoglicemie.

De aceea, mereu când iei medicamente trebuie să stai departe de alcool. În caz contrar crești riscul pentru hemoragie internă, boli de inimă, tulburări digestive, tulburări de respirație.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private