vineri, iunie 2, 2023

O intervenţie chirurgicală ortopedică complexă, ce a necesitat şi utilizarea, în premieră, a unui aparat de tip „cell-saver” pentru auto-transfuzie, a fost realizată la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, în cazul unui bărbat în vârstă de 41 de ani cu obezitate morbidă, având o greutate de aproximativ 240 kilograme.

Purtătorul de cuvânt al SJU Suceava, dr Dan Teodorovici, a declarat că pacientul a fost implicat într-un accident rutier în urmă cu două săptămâni, iar investigaţiile efectuate în UPU au identificat o fractură la nivelul şoldului stâng ce necesita intervenţie chirurgicală ortopedic (fractură de cotil stâng cu deplasare mare, echivalentă cu o separare a articulaţiei şoldului.

Te-ar mai interesa: Cancerul la gât poate fi provocat de un virus. Pet...

 

”A fost o adevărată provocare pentru personalul medical întrucât intervenţia a necesitat pat special, masă operatorie specială, au fost folosite cele mai mari instrumente şi chiar şi aşa am fost la limita tehnologiei.

De asemenea, investigaţiile imagistice s-au efectuat cu dificultate din cauza circumferinţei abdominale a pacientului care nu permitea trecerea prin scanerul computer tomografului. Intervenţia a durat aproximativ şase ore. Numai instalarea pacientului pe masa de operaţie a durat 45 de minute şi a necesitat şapte persoane”, a explicat dr Dan Teodorovici.

Te-ar mai interesa: SCANDAL ÎN SĂNĂTATE: Absolvenții cu note mici la R...

El a spus că, în condiţiile în care riscul de sângerare masivă la un astfel de pacient era ridicat, echipa ATI a hotărât folosirea, în premieră, a unui dispozitiv aflat în dotarea spitalului, achiziţionat din fonduri proprii, de tip „cell-saver”, pentru a recupera o parte din sângele pierdut intraoperator şi a-l transfuza înapoi pacientului.

În timpul intervenţiei, pacientul a pierdut aproximativ 3 litri de sânge, din care s-a reuşit recuperarea, procesarea şi transfuzarea a aproximativ 1 litru concentrat eritrocitar.

Te-ar mai interesa: Cea mai puternică rugăciune pentru copii. Orice ma...

Evoluţia pacientului a fost favorabilă până în acest moment, dar este necesară supravegherea lui în continuare deoarece riscul de a dezvolta complicaţii majore este ridicat. Potrivit sursei citate de Agerpres, acesta este pacientul cu greutatea cea mai mare operat până acum în Secţia de ortopedie a SJU Suceava.

Echipa operatorie a fost formată din medicii ortopezi Marius Grămadă, Ciprian Puha, Rareş Voinea, medicii anestezişti Vasilcovici Adrian, Stănescu Dorin şi asistenţii medicali Panciuc Dana şi Jureschi Anca.

Te-ar mai interesa: Horoscop weekend 2 – 4 iunie, un weekend pli...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private