luni, iulie 26, 2021

După sare și zahăr, glutenul a devenit recent dușmanul numărul unu al persoanelor care vor să ducă un stil de viață sănătos. Oamenii din toată lumea, în special americanii, au declarat război produselor

de panificație în care se găsește glutenul, în încercarea de a preveni boala celiacă, care afectează intenstinul subțire și dă balonare însoțită de dureri abdominale groaznice.

Dar înainte de a vă hotărâ să renunțați la paste, pâine și orez, ar trebui să aflați ce spun experții.

Cynthia Sass, o nutriționistă celebră și autoarea mai multor cărți de specialitate atrage atenția că glutenul este un tip de proteină naturală, care se găsește și în alte produse precum, dressing-ul de salată, mixurile de condimente și chiar gloss-ul de buze. Pe de altă parte, orezul alb, porumbul, popcorn-ul, hrișca

sau ovăzul nu conțin deloc gluten și ar fi o greșeală să nu le mai consumăm. “Sunt cereale pline de vitamine, minerale, antioxidanți și fibre. Mai mult, acestea ne pot ajuta să slăbim, pentru că dau senzație de sațietate”, arayă Sass.

Potrivit acesteia, eliminarea glutenului din dietă va fi o măsură fără efect atâta vreme cât vom continua să mâncăm alte alimente procesate. Cu toate acestea, nutriționistul crede că este o idee bună să reducem glutenul chiar dacă nu suferim de boala celiacă.

“Mulți oameni se simt ca și cum ar avea gripă, sunt balonați, obosesc repede și se concentrează

mai greu. Toate acestea pot indica o sensibilitate ușoară la gluten. Le recomand tuturor să nu renunțe la cereale, dar să aibă un aport mai mare de legume, fructe, fasole boabe și nuci”, concluzionează nutriționista.

Ultimele stiri

Parteneri