Sari la conținut

Intre sedentarism si sporturi extreme exista o zona de echilibru pentru articulatii sanatoase! (P)

Crezi ca durerile articulare sunt strict legate de inaintarea in varsta? Nimic mai gresit! Din clipa in care faci primii pasi incepi sa iei decizii care ajuta sau, dimpotriva, contribuie la a deteriora sanatatea sistemului osos si a articulatiilor. Iar momentul inceperii primului job echivaleaza, adesea, cu aparitia primelor senzatii de disconfort la nivelul genunchilor, a mainilor, a umerilor. Fie ca esti nevoit/a sa petreci multe ore pe scaun, in fata calculatorului, stai zilnic peste 8 ore in picioare sau ridici (cel putin ocazional) greutati mari, articulatiile sufera iar simptomele incep sa se vada in timp.

Sedentarismul modern

Contrar conceptiei comune, sedentarismul nu inseamna lipsa de activitate, ci lipsa de activitate fizica. Poti sa fii o persoana extrem de activa intelectual, cu un program de munca foarte incarcat, dar, totusi, sedentara.

Corpul uman nu este construit sa stea pentru perioade lungi de timp in pozitia sezut. Plierea corpului in mai multe unghiuri de 90 de grade – intre trunchi si picioare, in zona genunchilor si a coatelor – ,  asociata cu sustinerea greutatii propriului corp, creeaza puncte de presiune de unde incepe degenerarea cartilajului. In timp, zona afectata se extinde, se raspandeste in intreaga articulatie si apar artritele. Din pacate, statul in picioare nu este o alternativa mai buna. Greutatea corpului pune presiune asupra cartilajului genunchilor si a soldurilor, creste tensiunea musculara, apar durerile de spate, picioarele se umfla si pot aparea vene varicoase.

De altfel, simpla folosire a calculatorului pentru perioade indelungate de timp poate cauza dureri la nivelul mainilor. Activitatile repetitive (tastarea, de exemplu), mentinerea mainilor in pozitii fixe, presiunea constanta asupra anumitor zone ale mainilor (coate, antebrat), pozitiile nenaturale ale palmelor, degetelor, coatelor, toate pot cauza o senzatie de oboseala la nivelul mainilor, spasme, furnicaturi, amorteala, dureri.

Solutia: de la extreme, la echilibru

Solutia, la cele mai multe dintre aceste probleme, este, asa cum te asteptai, miscarea. Ligamentele si discurile vertebrale sunt slab vascularizate si depind, pentru oxigenare si hranire, de o buna circulatie a sangelui in tesuturile care le inconjoara. In timpul miscarii fizice se realizeaza lubrifierea, oxigenarea si hranirea articulatiilor. Acestea isi pastreaza, astfel, flexibilitatea si sunt prevenite artritele.

Insa chiar si miscarea fizica, daca nu este facuta respectand anumite reguli si limite, poate afecta sanatatea articulatiilor si a muschilor. Sporturile de contact, unele sporturi de echipa, catararile, antrenamentele la sala cu greutati mari pot pune presiune asupra articulatiilor si pot aparea accidente si dureri. Chiar si alergarea, desi in conditii ideale foarte benefica pentru organism, facuta in conditii necorespunzatoare (pe beton, fara incaltaminte adecvata, care sa absoarba socurile, pe distante foarte lungi), poate fi daunatoare, in special pentru persoanele care sufera deja de probleme articulare.

Pentru a te proteja de accidente, opteaza pentru exercitii fizice cu un impact mic asupra articulatiilor – inot, ciclism, jogging pe distante medii si in conditii bune (cu echipament adecvat, pe o pista uscata). Nu uita niciodata de incalzire – inainte si dupa antrenament (pentru detensionarea musculara) – si poarta intotdeauna echipament de protectie, atunci cand e cazul.

Daca ai programul atat de incarcat incat iti este imposibil sa introduci sportul in viata ta, e important sa stii ca doar cateva minute de miscare la fiecare 2-3 ore pot face diferenta. Doar cativa pasi ajuta la reducerea tensiunii din articulatii, stimuleaza circulatia si lubrefierea articulara si previn blocajele.

Ajutor din partea naturii

Ori de cate ori ai nevoie de un plus de ajutor pentru a-ti continua drumul, daca ai suferit o intindere musculara sau durerile articulare iti ingreuneaza miscarile, poti recurge cu incredere la solutiile naturii. Inspirata de nevoia de libertate a miscarii, Himalaya Wellness a creat Rumalaya Gel, antiinflamator si analgezic, si Rumalaya forte, antireumatic tablete, suplimente cu ingrediente active 100% naturale, din plante.

integ

Rumalaya gel este recomandat pentru afectiunile osteoarticulare si musculare – spondiloza cervicala sau lombara, intinderi musculare, traumatisme sportive. Are in compozitia sa:

  • Ghimbir – cu efect antiinflamator si revulsiv.
  • Scortisoara – un antispastic natural.
  • Pin – cu efect vasodilatator, analgezic si antiinflamator.
  • Gaulteria fragrantissima – un puternic agent de incalzire locala, cu efect vasodilatator, antiinflamator si antispastic, care stimuleaza circulatia, permitand substantelor active sa patrunda in piele.
  • Menta – cu efect antibacterian, antioxidant si analgezic, ajuta la relaxarea musculara. Mentolul previne aparitia iritatiilor de la nivelul pielii care pot fi cauzate de folosirea indelungata a produselor antiinflamatoare.

Datorita formulei eficiente din plante, Rumalaya gel se absoarbe rapid si actioneaza imediat pentru ameliorarea simptomelor afectiunilor osteoarticulare si imbunatatirea mobilitatii articulatiilor.

Pentru o eficienta sporita, se recomanda folosirea produsului Rumalaya gel in combinatie cu Rumalaya forte. Ingredientele active din plante din compozitia Rumalaya forte – Guggul, Tamaie indiana, Lemn dulce, Galangal mare sau Ghimbir de Siam – reduc tumefierea si rigiditatea matinala a articulatiilor, cresc mobilitatea, atenueaza rapid durerea si sunt benefice in tratamentul artrozelor, a spondilozei cervicale sau lombare, a poliartritei reumatoide, a inflamatiilor posttraumatice, a gutei si a sindromului de umar inghetat. In administrarea pe termen lung, Rumalaya forte previne degradarea progresiva a cartilajului articular si este o alternativa eficienta la antiinflamatoarele nesteroidiene pentru ca nu produce reactii adverse la nivel gastrointestinal sau cardiovascular.

In sanatate, ca in orice alt aspect al vietii, e nevoie de echilibru! Fa loc miscarii si starii de bine in viata ta!

Despre gama de suplimente alimentare Himalaya

Toate produsele Himalaya sunt supuse cercetarii timp de mai multi ani si fiecare planta medicinala utilizata este studiata si testata individual pentru eficacitate. Produsele fabricate de compania Himalaya Wellness reprezinta combinatii complexe de plante ce actioneaza sinergic pentru combaterea diverselor afectiuni, plante care sustin absorbtia substantelor active si plante care combat potentialele efecte negative, pentru formule mai rapide si mai sigure. Departamentul de Cercetare si Dezvoltare al companiei Himalaya este alcatuit din peste 200 de specialisti – medici, biochimisti, farmacisti, iar gama farmaceutica Himalaya este recunoscuta si recomandata in prezent de peste 300.000 de doctori si de specialisti din 90 de tari din intreaga lume.

Produsele Rumalaya gel si Rumalaya forte sunt distribuite de compania Prisum International Trading, ce detine dreptul de distribuitor pe piata romaneasca a produselor fabricate de Himalaya Drug Company – India – suplimente alimentare si produse cosmetice (adulti si copii). Gama de produse Himalaya este acum disponibila in farmacii, plafare, magazine de profil, dar si pe magazinul online al Prisum International www.hboutique.ro.

Detalii sunt disponibile si pe www.facebook.com/HimalayaHerbalHealthcareRomania.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel