Sari la conținut

Invenție: Guma de mestecat care detectează cancerul cancerul

O compania de biotehnologie a creat un tip de gumă care recunoaște compușii organici volatili, unici pentru fi ecare tip de cancer, care sunt produși de organism. Descoperirea ar putea însemna renunțarea la teste de sânge, urinăși chiar biopsii

Dana Lascu

Guma de mestecat își face respirația frumos mirositoare, dar în acest caz ar putea să-și salveze viața. O compania americană de biotehnologie a dezvoltat un soi de gumă care poate determina dacă ai sau nu cancer. Aceasta absoarbe, din salivă, în timpul masticației, compușii volatili produși de organism, notează DailyMail. După ce a fost mestecată timp de 15 minute, guma este apoi analizată de specialiști care află dacă organismul persoanei respective produce sau nu substanțe specifice unui anumit tip de cancer.

Deja detectează 3 tipuri de cancer

Până acum, cercetătorii de la compania Volatile Analysis din Alabama, UA, au dezvoltat tipuri de gumă care pot detecta prezența cancerului pancreatic, de plămâni și de sân. Oamenii de știință au declarat pentru Daily mail Online că, dacă se dovedește a fi un succes, atunci aceasta gumă va însemna renunțarea la testele de sânge, la biopsii și la analizarea probelor de urină.

Ce sunt compușii volatili

Încă de pe vremea lui Hipocrate, medicii au observat și studiat legătura care există între mirosul respirației, compoziția și diverse boli. Cert este că, practic, fiecare individ are o respiraţie unică, ca un soi de amprentă digitală, care conţine nu doar oxigen, azot şi dioxid de carbon, ci şi compuşi organici volatili. Aceștia sunt substanțe chimice, care sunt secretate de și de celule canerigene din organism. În plus, aceste substanțe sunt specifice fiecărui tip de cancer. Katerine Bazemore, președintele companiei americane, a declarat pentru Daily Mail Online că tehnic, guma concentrează acești compuși volatili. În fapt, fiecare boală are ca rezultat un set diferit de substanțe chimice care sunt expirate prin aerul care-ți iese pe gură”. Ea este convinsă că în scurt timp vor reuși să dezvolte un soi de gumă care să fie capabil să rețină în același timp compușii volatili pentru mai multe tipuri de cancer.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel