Sari la conținut

Investigațiile cardiace la pacientii post-COVID sunt gratuite. Specialist: „Foarte puţini sunt cei care ştiu că, în prezent, sunt decontate de CNAS”

sanatatea inimii
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Medicii cardiologi nu consumă aceste alimente populare

Foarte multe persoane rămân, din păcate, cu anumite complicații după vindecarea de COVID-19. Acestea se numesc complicații post-COVID și pot afecta diferite organe sau părți ale corpului. În prezent, CNAS decontează investigațiile pentru identificarea precoce a acestor complicații.

Persoanele care au avut COVID-19 acuză diferite afecțiuni după vindecare. Majoritatea dezvoltă complicații la inimă sau la plămâni. Pentru a limita riscurile complicațiilor dezvoltate în urma infectării, CNAS decontează investigațiile pentru depistarea timpurie a bolilor și manifestărilor post-COVID.

Investigațiile post-COVID decontate de CNAS

2 din 10 pacienţi români

 

Pandemia de COVID are efecte grave şi asupra persoanelor care nu fac infecţia, dar suferă de alte boli şi nu merg la control. Din acest motiv a crescut, în ultima perioadă, incidenţa infarctului miocardic, atrage atenţia medicul cardiolog Theodora Benedek de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, potrivit RRA.

„Cum apare un val pandemic, cum scade numărul de prezentări în urgenţă. Consecinţa este faptul că aceşti pacienţi care stau acasă vin după aceea cu forme mai severe. În paralel, stresul, interacţiunea dintre organism şi această infecţie virală duc la creşterea incidenţei infarctului miocardic. Îndemn pacienţii să contacteze medicul, să se prezinte la camera de urgenţă dacă au un simptom care poate să reprezinte infarct miocardic sau stroke”, a explicat medicul cardiolog Theodora Benedek.

Membru al Societătii de Cardiologie, doctor Theodora Benedek, atrage atenţia şi că bolnavii post-COVID beneficiază de investigaţii gratuite pentru identificarea la timp a riscului de complicaţii cauzate de infectare

„ În clinica de cardiologie avem, din păcate, o mulţime de pacienţi care au avut recent COVID şi vin cu complicaţii cardiovasculare, cu un nou infarct sau cu primul infarct, tineri cu miocardită, cu insufienţă cardiacă şi foarte puţini sunt cei care ştiu că în prezent este decontată de CNAS, printr-o finanţare separată, investigaţii imagistice, inclusiv de înaltă performanţă, adică RMN, la pacienţii post-COVID”, adaugă medicul cardiolog, Theodora Benedek.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel