Sari la conținut

Investiţie de peste o jumătate de miliard de euro la Institutul Clinic Fundeni

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Institutul Clinic Fundeni

Din cuprinsul articolului

Guvernul a aprobat o investiţie, finanțată din fonduri europene, de peste o jumătate de miliard de euro pentru modernizarea clădirii Institutului Clinic Fundeni. 

Proiectul prevede construirea unei clădiri noi, cu o suprafață desfășurată de peste 100.000 de metri pătrați, în care vor fi organizate toate activitățile de transplant.

Astfel, Executivul a aprobat o hotărâre elaborată de Ministerul Sănătății care cuprinde indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Relocare, dezvoltare și construire ansamblu medical nou Institutul Clinic Fundeni”, potrivit 360medical.ro.

Institutul Clinic Fundeni, aflat în subordinea Ministerului Sănătății, a fost fondat în anul 1959 și reprezintă una dintre cele mai importante unități medicale românești în patologia dificilă gastrointestinală, digestivă, hepatică, urologică, renală, hematologică, neurologică, pediatrică și radiologică.

Institutul Fundeni este singura unitate medicală din România în care se efectuează trei tipuri de transplant (hepatic, renal și medular), prin cele trei centre de excelență: Centrul pentru Boli Digestive și Transplant Hepatic, Centrul pentru Uronefrologie și Transplant Renal și Centrul pentru Transplant Medular.

Construirea unei clădiri noi pentru Institutul Clinic Fundeni este considerată o necesitate, în condițiile în care clădirile existente (corpul de clădire A, construit în 1957, și corpul de clădire B, construit în 1975) nu pot găzdui facilitățile medicale care vor fi asigurate în noua clădire.

Mai mult, clădirile existente prezintă deteriorări structurale, ale rețelelor de instalații, ale finisajelor interioare și ale echipamentelor, precum și deteriorarea condițiilor epidemiologice.

Spitalul Fundeni
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Cum vor fi cheltuiţi banii?

În urma investiției va fi edificat un ansamblu medical nou, cu săli de operație moderne, unități de terapie intensivă și facilități pentru intervențiile multidisciplinare și cele din domeniul transplantului, potrivit notei de fundamentare a actului normativ.

Investiția va permite și creșterea capacității de tratare a pacienților în domeniul transplantului, îmbunătățirea confortului și calității vieții pacienților și dezvoltarea cercetării și inovației.

“Prin construcția noii clădiri se vor asigura locuri de muncă moderne și de înaltă calitate, ICF va putea, de asemenea, să atragă și să păstreze talentele de top în diverse domenii, mai mulți rezidenți în medicină, cadre medicale, cercetători etc. Acest mediu de lucru îmbunătățit va duce la o satisfacție și o productivitate mai mare a angajaților, stimulând calitatea furnizării de servicii”, menționează documentul.

Proiectul prevede construirea unui ansamblu medical compus din corpurile A, B, C (Sp+D+P+6E+E tehnic), corp D (D+P+2E+Et), corp E (Sp+D+P+2E+Et) și anexe tehnice (P) – centrală termică, stocator oxigen, depozit butelii oxigen, depozit CO2, cu o suprafață totală desfășurată de 100.127 mp. Suprafața construită este de 13.061 mp, iar durata de execuție este de 36 luni.

Ansamblul medical va avea 21 de săli de operație, spații pentru spitalizare continuă, cabinete de consultaţie, spații de învăţământ și spații de cercetare, cu cele mai moderne dotări în scopul asigurării unui act medical de înaltă calitate.

În noul ansamblu vor fi amplasate cele trei centre de transplant (Centrul de Boli Digestive și Transplant Hepatic, Centrul de Uronefrologie și Transplant Renal, Centrul de Transplant Medular). Valoarea investiției este estimată la 2,651 miliarde lei (533 milioane euro, la cursul actual).

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel