Categories: Expertul zilei

Ioana Mihăilă îi dă lecții lui Alexandru Rafila: E confuzie la nivel înalt… Cea mai mare parte din fondurile destinate sănătății din PNRR este alocată….

Ioana Mihăilă îi dă lecții lui Alexandru Rafila: E confuzie la nivel înalt… Cea mai mare parte din fondurile destinate sănătății din PNRR este alocată….

Vineri, 15 iulie, Ministerul Sănătății anunțase, printr-un comunicat de presă oficial, că „până în 2026, un număr de cel puțin 25 spitale noi sau unități spitalicești vor fi construite și dotate cu echipamente, cu fonduri din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)”.

La doar trei zile după acest anunț, luni, 18 iulie, Ministerul Sănătății a explicat, de data aceasta prin vocea secretarului de stat Adriana Pistol, că nu se construiește niciun spital nou cu bani din PNRR.

„Nu se construiesc spitale noi. În PNRR, aceste 25 de spitale sunt finanțate pentru diverse îmbunătățiri – reconstrucții, reamenajări, fie în totalitate, fie parțial, în anumite secții. Nu se vor construi 25 de spitale”, a declarat secretarul de stat Adriana Pistol, într-o conferință de presă organizată la sediul Ministerului Sănătății.

Ioana Mihăilă îi dă lecții lui Alexandru Rafila: E confuzie la nivel înalt…

În acest context, tot luni seara, prin intermediul unei postări pe pagina de Facebook, fostul ministru al Sănătății USR, Ioana MIhăilă, a sărit în ajutorul colegilor săi, explicând ce cuprinde, de fapt, „componenta de investiții în infrastructura de sănătate”.

„Au trecut 8 luni de la preluarea guvernării de către actuala coaliție și văd că încă e confuzie la nivel înalt cu ce se poate finanța din PNRR.

Reiau deci ce cuprinde PNRR ul în componenta de investiții în infrastructura de sănătate.

Cea mai mare parte din fondurile destinate sănătății din PNRR este alocată infrastructurii spitalicești. Vorbim de aproape 1,7 miliarde de euro (din 2,45 miliarde de euro destinați sănătații) care vor fi utilizați pentru construcția de spitale noi sau de corpuri noi de spital, precum și pentru dotarea lor cu aparatură”, a explicat Mihăilă.

„Nici după OPT luni nu este clar ce ar putea face PNRRul acesta pentru sistemul românesc de sănătate”

Fostul ministru USR a subliniat că, „dacă autoritățile centrale și locale își fac treaba”, până în 2026, ar trebui ca România să aibă finalizate 25 de clădiri destinate „funcționării spitalelor construite și puse în funcțiune”.

„Doar să dau câteva exemple: vor putea fi finanțate secții noi de oncologie, secții de infecțioase, secții de psihiatrie, clădiri noi pentru spitalele care își desfășoară activitatea în clădiri cu risc seismic sau aflate în stare avansată de degradare, maternități noi etc.

Dacă autoritățile centrale și locale își fac treaba, până în 2026 ar trebui să avem finalizate 25 de CLĂDIRI destinate funcționării spitalelor construite și puse în funcțiune.

Teoretic, este posibil ca aceste clădiri să fie finalizate, dar e nevoie de competență și voință la nivel administrativ.

Practic, vedem și noi cum nici după OPT luni nu este clar ce ar putea face PNRRul acesta pentru sistemul românesc de sănătate”, a concluzionat Ioana Mihăilă.

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

12 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

12 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

13 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

13 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

14 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

14 ore ago

Citeste si: